Traditioneel naar eendjes hengelen of een ritje maken in de draaimolen: ondanks dat de bezoekersaantallen achterbleven, hadden de aanwezige mensen het wél naar hun zin op de kermis in Esch. (Foto: Peter de Koning).
Traditioneel naar eendjes hengelen of een ritje maken in de draaimolen: ondanks dat de bezoekersaantallen achterbleven, hadden de aanwezige mensen het wél naar hun zin op de kermis in Esch. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

TUKTUK WORDT VERWACHT IN AUGUSTUS

Zilverexpres in Boxtel laat nog op zich wachten

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Er is volop draagvlak voor de plannen en we hebben nog allerlei ideeën om het initiatief verder uit te bouwen. Daarom is het zo jammer dat de levering van de tuktuk telkens wordt uitgesteld", aldus Boudewijn Mijjer. Hij is coördinator van Zilverexpres Boxtel, het project waarbij een tuktuk toeristen en ouderen binnen de gemeentegrenzen vervoert naar activiteiten of evenementen. De verwachting is dat het milieuvriendelijke vervoersmiddel half augustus geleverd wordt, bijna vier maanden later dan gepland.

Ritjes van Oertijdmuseum Boxtel naar het centrum, naar huisartsenpraktijk De Vier Kwartieren of de weekmarkt: enkele voorbeelden waarvoor Zilverexpres Boxtel bedoeld is. ,,We richten ons op ouderen en toeristen", aldus Mijjer. Het project is een initiatief van Zorgzaam Boxtel, een samenwerkingsverband dat bestaat uit organisaties voor wonen, zorg en welzijn. Deels is het doel van Zilverexpres Boxtel om de leefwereld van ouderen te vergroten, daarnaast hopen de initiatiefnemers dat bezoekers van Oertijdmuseum Boxtel met de tuktuk naar het centrum van Boxtel trekken. Het museum aan de Bosscheweg is daarom een belangrijke partner in het project.

Het vervoersmiddel had in mei al te zien moeten zijn in Boxtel. Vanwege vertraging in het productieproces werd de komst eerder al uitgesteld. ,,En onlangs kregen we te horen dat ons type geen goedkeuring krijgt van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Zij is het niet eens met de opstelling van de zitplaatsen. Momenteel wordt de tuktuk aangepast en opnieuw gekeurd. De streefdatum is nu 14 augustus", legt Mijjer uit. ,,Erg jammer, want juist in de zomer zou de Zilverexpres volop moeten rondrijden."

ENTHOUSIASME

In de Zilverexpres, die een lage instap heeft en van maandag tot en met zondag gaat rijden, is plaats voor vier tot zes personen. Mensen kunnen vooraf een ritje à 1 euro reserveren. Op allerlei plekken, onder meer in woonzorgcentra en VVV Boxtel, worden tickets verkocht, verwacht Mijjer. ,,Pas als de Zilverexpres er is, kunnen we het project concreet maken. Duidelijk is dat de tuktuk volop mogelijkheden biedt in Boxtel", vertelt de coördinator. ,,Er zijn zoveel plannen, zoals combi-arrangementen met ondernemers en horeca of een ritje langs markante plekken in de gemeente. Voor nu is echter het meest belangrijk dat de tuktuk in Boxtel arriveert en dat we aan de slag kunnen. Tijdens de 50-plus Fair in kasteelpark Stapelen wilden we het draagvlak onder de bevolking peilen en brachten we een andere tuktuk mee. Het enthousiasme onder bezoekers was enorm groot. Dat moeten we zien vast te houden."

Er is nog steeds behoefte aan vrijwilligers, zoals mensen die de telefoon en planning willen beheren en chauffeurs. Zij kunnen contact opnemen met het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern via (0411) 65 58 99. Voor andere vragen over Zilverexpres Boxtel kunnen mensen een e-mail sturen naar zilverexpresboxtel@gmail.com.


Weinig animo voor kermis Esch

De kermis in Esch: wat een feest had moeten worden, eindigde in een deceptie. Het vijfdaagse evenement trok amper bezoekers naar het Marktplein, waardoor de attractie-eigenaren het dinsdagmiddag voor gezien hielden en voortijdig vertrokken.

Kermisorganisatiebureau Verdonk, dat dit jaar voor het eerst de leiding had over het festijn in Esch, stelde eerder in deze krant dat het niet gemakkelijk was exploitanten warm te maken voor de dorpskermis. De attractie-eigenaren die wél bereid waren om naar Esch te komen, keren naar alle waarschijnlijkheid niet meer terug vanwege de tegenvallende bezoekersaantallen.

In het najaar houdt de gemeente Haaren samen met lokale ondernemers een evaluatie over de kermis. Lees meer op pagina 16.