GELOOFSCONFERENTIE NAAR LIEMPDE

Landgoed Velder verwelkomt 'New Wine'

PÅL JANSEN

De zomerconferentie van christelijke organisatie New Wine vindt vanaf volgend jaar op landgoed Velder plaats. Na de verhuizing van circusfestival Circolo hadden de eigenaars behoefte aan een nieuwe partner om de financiële gevolgen voor het landgoed te beperken, vertelt eigenaar Vic van Boeckel namens de familie. ,,Dit komt voor ons op een goed moment. Het is een heel mooi evenement. Het zijn families die zes dagen lang blijven kamperen."

Recent werd bekend dat theatercircusfestival Circolo verhuist naar het Leijpark in Tilburg. Daarmee verdwijnen ook de circa 20.000 bezoekers die het tweejaarlijkse evenement trekt. Dat betekende een slok op een borrel voor de exploitatie van het terrein. ,,Het verdwijnen van festival Circolo heeft natuurlijk financiële gevolgen voor bijvoorbeeld het onderhoud aan het landgoed", aldus Van Boeckel.

Niet alleen is het verdwijnen van festival Circolo een flinke aderlating voor het landgoed, maar ook voor stichting Behoud Gemeenschap Liempde. De parkeergelden die zij tweejaarlijks ophaalde, de laatste editie zo'n 20.000 euro, verdwijnen namelijk ook. Lees hier meer over op pagina 16: 'New Wine verzacht klap van Circolo'.

NEW WINE

De keuze van de christelijke organisatie New Wine, die staat voor geestelijke vernieuwing in de Nederlandse kerken, betekent een nieuwe inkomstenbron voor landgoed Velder. Jaarlijks houdt New Wine een zomerconferentie en komend jaar vindt die plaats op het landgoed van 21 tot 28 juli. Manager Cock van der Brugge verwacht dat er dagelijks zo'n duizend mensen de conferentie bezoeken. Op het terrein in Liempde is er plek voor ruim vijfduizend kampeerders laat zegsman Van Boeckel weten. ,,We hebben een overeenkomst getekend voor vijf jaar. Eerst werd die conferentie gehouden in Biddinghuizen op Walibi. Maar na elf jaar, zocht de organisatie noodgedwongen naar een andere plek."

Het terrein in de Flevopolder was namelijk niet meer beschikbaar voor New Wine. Van Boeckel is dan ook zeer content dat de christelijke organisatie voor landgoed Velder koos. Volgens hem past de zomerconferentie goed binnen de kaders die de convenantpartners en de eigenaren met elkaar afspraken. ,,Families blijven kamperen en houden allerlei activiteiten als lezingen en toespraken. We waren al een tijdje in overleg met elkaar en het is een goede aanvulling op een goed moment", aldus Van Boeckel.

MOOIE PARTIJ

Door de afspraken die onderling gemaakt zijn, kan niet zomaar iedere activiteit plaatsvinden op het evenemententerrein, licht Van Boeckel toe. ,,We krijgen meer vragen binnen van festivals, maar het moet ook passen binnen alle vergunningen en convenanten. We kunnen hier ook drie muziekfestivals van twee dagen draaien, maar dat willen we niet. Zo'n conferentie is toch iets anders. Het vindt grotendeels in tenten plaats, binnen dus", vertelt Van Boeckel. ,,Het is een mooie partij, ze zijn schoon en milieuvriendelijk."

De 'match' tussen de christelijke conferentie en Velder heeft ook enigszins een symbolische betekenis. Het is namelijk niet voor de eerste keer dat een christelijk evenement uit de Flevopolder naar het landgoed trekt. Tussen 2000 en 2007 vond op landgoed Velder namelijk ook het Flevo Festival plaats.