Afbeelding
Foto:

LIEMPDENAAR MAAKT ZICH OP VOOR EK

Koen de Kort voltooit zesde Tour de France

Een zeventigste plek met een achterstand van meer dan tweeënhalf uur op winnaar Chris Froome. Met deze uitslag voltooide Koen de Kort zondag zijn zesde Tour de France. Een rittenkoers met ups en downs voor de ploeg van de Liempdenaar...

Waar De Kort tijdens de Tour niet één keer viel, was dat voor zijn kopman Alberto Contador wel anders. Door pech lag de Spanjaard regelmatig tegen het asfalt en moest hij zich telkens terugvechten om tot een goede klassering te komen. Uiteindelijk eindigde Contador op een negende plaats. ,,Dat is niet heel slecht, maar ook niet waarvoor we kwamen. Een teleurstelling wil ik het niet noemen, maar het is minder dan we hadden gehoopt", zei De Kort zondagavond tegen de NOS.

LEK

Ook tijdens de sprint zat het niet mee voor de Liempdenaar en zijn ploeg Trek-Segafredo. Duitser John Degenkolb kwam met een tweede plek in de tiende etappe en een derde plaats in de zestiende rit nog dichtbij, maar wist geen etappe op zijn naam te schrijven. In de slotrit, die uiteindelijk Nederlands succes opleverde door de winst van Dylan Groenewegen, was Degenkolb nergens te bekennen. Hij reed lek in de laatste drie kilometer, net als De Kort. ,,Wat een teleurstelling en frustratie", schreef De Kort op Twitter. ,,Maar dat hoort ook bij fietsen..."

CRITERIUMS

Na de Tour de France was het nog niet afgelopen met fietsen voor De Kort. Traditioneel nemen de renners deel aan criteriums. Maandag stond de Liempdenaar aan de start in Daags na de Tour in Boxmeer en werd hij tweede achter Dylan Groenewegen. Een dag later behaalde hij in Surhuisterveen een zesde plaats. Vanavond, donderdag 27 juli, staat de Profronde Westland in Wateringen op het programma en vrijdag rijdt De Kort de Profronde van Heerlen.

Daarna is de wielrenner nog geen vakantie gegund, want op zondag 6 augustus is De Kort aangewezen als wegkapitein van de Nederlandse wielerploeg die gaat meedoen aan het Europees kampioenschap in het Deense Herning. De Nederlandse selectie bestaat naast De Kort uit Moreno Hofland, Wouter Wippert, Wim Stroetinga, Lars van der Haar, Maurits Lammertink, André Looij, Nick van der Lijke en Steven Lammertink. Lammertink rijdt ook de tijdrit, samen met specialist Jos van Emden.