Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TELEURSTELLING BIJ ATTRACTIE-EIGENAREN OVER LAGE OPKOMST

Essche kermis heeft injectie nodig

Waar Wagemakers van 't Essche Trefpunt er normaal gesproken voor kiest tijdens de gehele kermis geopend te zijn, besloot hij dit jaar om op maandag en dinsdag gesloten te blijven. De ondernemer toonde zich wél bereid zich in te zetten voor het behoud en de verbetering van de Essche kermis. ,,Ik sta nu aan de zijlijn, maar zou graag samen met anderen een denktank vormen om tot een goede oplossing te komen. Zo zouden we de kermis bijvoorbeeld weer kunnen verplaatsen naar het paasweekeinde." Eerder werd al bekend dat er in het najaar een evaluatie plaatsvindt tussen de gemeente en de lokale ondernemers.

De teleurstelling overheerste. Bij Wagemakers, maar óók bij de attractie-eigenaren. Zij stonden dit jaar voor het eerst op de kermis in Esch. De uit Limburg afkomstige Jordy Geven (21) is samen met zijn ouders eigenaar van de draaimolen en het eendjes vangen. ,,We zijn hier voor het eerst, maar het is meteen ook de laatste keer", zei hij maandag. ,,Eigenlijk zouden we ook blikgooien en touwtrekken aanbieden. De opkomst is echter zo laag dat het ons alleen geld kost. We pikken vandaag nog mee en rijden eerder naar onze volgende bestemming." De vader van Jordy vulde aan: ,,Zo'n lage opkomst hebben we nog nooit meegemaakt. We draaien hier verlies." Voor de attractie-eigenaren is niet duidelijk waarom het aantal bezoekers achterblijft. ,,Ik weet dat er twee weken geleden al aankondigingsborden zijn geplaatst en volgens mij zijn er ook boekjes met kortingsbonnen verspreid. Ik ben tevreden over het evenementenbedrijf dat de kermis georganiseerd heeft. Ik geloof niet dat het aan deze onderneming ligt."

Jan Eckelboom (47) is eigenaar van de zogenaamde Para Jump: de enige attractie die geschikt was voor de wat oudere jeugd. Hij was het eens met zijn collega's. ,,Mijn stroomaggregaat kost me vijftig euro per uur. Naast de pacht, die overigens wel meevalt, en de andere vaste lasten, moet ik geld bijleggen. Ik kom hier volgend jaar niet meer terug. Ik ben hier natuurlijk om een boterham te verdienen."

PASSENDE OPLOSSING

Kermisorganisatiebureau Verdonk kreeg van de gemeente Haaren de opdracht de kermissen in Esch, Haaren en Helvoirt te organiseren. Eigenaresse Aletta Verdonk gaf aan dat het moeilijk was exploitanten van grotere attracties naar Esch te krijgen. ,,We hadden gehoopt op meer." Voorts vertelde ze dat het contact met de gemeente moeizaam is verlopen nadat een grote attractie tijdens de kermis in Helvoirt wegging, buiten de afspraken om. ,,Dit zorgde voor veel onvrede bij de gemeente."

Waar het is Esch is misgegaan wist de eigenaresse van het in De Meern gevestigde bedrijf niet. ,,We hebben dezelfde diensten aangeboden als in Haaren, waar de kermis wél een succes was. We hebben borden geplaatst, gezorgd voor aandacht in de media en bonnenboekjes laten verspreiden. De kermis in Esch loopt al jaren niet en het is ons bedrijf helaas niet gelukt hier verandering in te brengen." Verdonk gaat er niet vanuit de kermissen nogmaals te mogen organiseren. ,,Eerlijk gezegd wil ik het ook niet meer. Ik heb er niets aan verdiend en niemand is er wijzer van geworden."

BLIJE KINDEREN

De kinderen die wél op de kermis te vinden waren, kregen van de lage opkomst en onvrede weinig mee. De vijfjarige Gijs van den Bogaard mocht voor het eerst in de Para Jump en kwam daar met een grote glimlach op het gezicht uit. ,,We gingen echt heel hoog. Hij gaat hoger en was spannender dan ik gedacht had." Zijn zusje Fleur (3) vond de draaimolen erg leuk. En met een gewonnen cadeautje in de hand, togen Gijs en Fleur blij naar huis. En daar is de kermis ook voor bedoeld...

FOTO'S BOVEN: Beelden van de kermis in Esch op zondagmiddag. De spullenbazen waren teleurgesteld over het aantal mensen dat een bezoek bracht aan het vijfdaagse evenement. (Foto's: Peter de Koning).


Plezier op kermis Liempde begint eerder dit jaar

De kermis in Liempde begint dit jaar vroeger dan voorgaande jaren. In plaats vanaf 's avonds draaien de attracties op zaterdag 5 augustus al om 15.00 uur. Hoewel de nostalgische luchtschommels deze editie niet terugkeren, maakte kermisambtenaar Richard Schuurs van de gemeente Boxtel eerder al bekend een waardige vervanger te hebben gevonden.

Een zogeheten funhouse, een lunapark met meerdere verdiepingen, prijkt vanaf 5 augustus op de plek waar eerst de luchtschommels stonden; op het Raadhuisplein vóór café Het Wapen van Liempde. Bovendien is er zaterdag een act van clown Erico en is er een heuse ganzenparade die begeleid wordt door twee muzikanten.

Daarnaast wordt de traditie van de loterij in ere gehouden; die is dinsdag 8 augustus om 20.00 uur. Iedereen die een kaartje koopt voor een attractie krijgt tevens een lootje. Bovendien is voor de tweede maal een zondagsmis óp de botsautobaan; kapelaan Geoffrey de Jong gaat daarin vanaf 11.00 uur voor.

Bovendien zetten ook de aangrenzende horeca hun beste beentje voor met muzikale optredens en gezellige activiteiten. Volgende week een uitgebreide voorbeschouwing op al hun activiteiten.

Afbeelding