Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LEDEN INVESTEREN OOK IN DE DORPEN

Brabants Centrum krijgt eerste 'Gouden Spaak'

PÅL JANSEN

Een mooie onderscheiding nam directeur Henk van der Zee na de prijsuitreiking van Tourspel Liempde mee naar ons kantoor: de Gouden Spaak. ,,Voor buitengewone ondersteuning van het Tourspel Liempde", staat op de sokkel. Dit jaar werkten we samen met de organisatie van het Liempdse wielerspel om die te helpen met de 'communicatie'. Maar dat konden wij niet zonder hulp van onze leden.

Bij Brabants Centrum is er onderscheid tussen abonnees en leden. Abonnees krijgen op donderdag de krant. Leden krijgen die ook, plus de digitale editie van Brabants Centrum op dinsdag én allerlei ledenvoordelen. Zowel leden als abonnees betalen voor een heel jaar vijftig euro.

Simpeler gezegd: voor hetzelfde geld, krijgen leden meer terug. Als mensen vijftig euro per jaar betalen om 'lid' te zijn, besteden we dat namelijk aan onafhankelijke journalistiek, maar ook aan initiatieven als Tourspel Liempde.

Inmiddels zijn 1.767 mensen lid. Een deel van die inkomsten investeren we in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Esch en Gemonde met ons specialisme: communicatie. De 'Gouden Spaak' is daarom een mooie aanleiding om te verantwoorden hoe we met het geld van leden omgaan.

We doen grofweg drie dingen: we gebruiken ons netwerk en onze kranten om lokale initiatieven te helpen. Kosten voor bijvoorbeeld de journalist en het drukwerk nemen we op ons. In sommige gevallen ondersteunen we financieel.

WERKZAAMHEDEN

Voor Tourspel Liempde brachten we verhalen over stichting Papa Giovanni XXIII en Jeugdvakantieweek Liempde, de twee doelen waarvoor geld werd ingezameld. We schreven uitgebreid over onder meer Koen de Kort, Tourspel Liempde en de Tour. Alles bij elkaar besteedde de redactie vier pagina's aan het Tourspel.

Daar komen alle artikelen buiten juni en drie besprekingen tussen directeur Henk van der Zee, hoofdredacteur Marc Cleutjens en Tourspel Liempde nog eens bij. Bovendien werden er in de krant zo'n drie pagina's gereserveerd voor logo's van Tourspel Liempde, het inschrijfformulier en de lijst met deelnemende wielrenners.

Soortgelijke hulp kregen en krijgen dit jaar 34 andere initiatieven. Recent nog De Bazaar, Zorgzaam Boxtel en musical Witte Geit. Directeur Van der Zee: ,,Stichting Brabants Centrum omarmt alles wat positief bijdraagt aan onze dorpen. Het is daarom fijn dat Tourspel Liempde een recordaantal deelnemers heeft. Zo bereiken we als stichting ook ons doel." (Foto: Peter de Koning).