Afbeelding
Foto: Ruud van Nooijen

GEMEENTE HONOREERT VERZOEK HORECA TOT UITSTEL

Markt pas na kermis 2018 op de schop

HENK VAN WEERT

Na jaren van overleg, tekenen, plannen en wat dies meer zij zou volgend jaar na carnaval dan eindelijk de herinrichting van de Boxtelse Markt starten. Zóu. Want op verzoek van de gezamenlijke horecaondernemers en in samenspraak met het Centrummanagement heeft het gemeentebestuur besloten een halfjaar later (na de kermis van 2018) met de werkzaamheden te starten. Vrees voor omzetderving op de terrassen in het voorjaar is de oorzaak.

,,We werken graag mee aan het unanieme verzoek van de horeca", vertelde centrumwethouder Eric van den Broek dinsdag met een stralend gezicht. De man móet een ras-optimist zijn. Want diep in zijn hart kan hij bijna niet anders dan teleurgesteld zijn dat de herinrichting van de Markt opnieuw wordt uitgesteld. Oorspronkelijk was het de bedoeling om al dít jaar na de kermis met de door H+N+S Landschapsarchitecten ontwikkelde reconstructie te starten. Maar omdat de nieuwe Markt autoluw wordt gemaakt, eisten de centrumondernemers dat eerst alternatieve parkeerplaatsen zouden zijn aangelegd aan het Zusterspad en in de binnentuin van het gemeentehuis. Dat gebeurt nog dit jaar; het werk start na de zomervakantie.

Als de Markt na carnaval opgebroken wordt, gaat dat grotendeels ten koste van het terrasseizoen van de horecaondernemers aan het plein, stelt voorzitter Richard Strik van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland: ,,Het is de periode dat de grootste omzet wordt gedraaid." En dus vroeg hij of de wethouder de planning nog kon aanpassen. ,,Ons doel is om inwoners én ondernemers optimaal te laten genieten van de huidige, maar ook van de nieuwe Markt", geeft wethouder Van den Broek als reden om de werkzaamheden later uit te voeren. Daardoor komen organisatoren van evenementen die steevast in de maand september plaatsvinden weer voor problemen te staan. Er zijn volgens de gemeente echter genoeg alternatieve locaties.

AANBESTEDING

Deze week gaan de stukken de deur uit waarmee aannemers zich kunnen inschrijven voor de uitvoering van de herinrichtingswerkzaamheden. De aanbesteding daarvan is na de zomervakantie. Door de reconstructie volgend jaar pas ná de kermis te starten, krijgt de aannemer wel te maken met een strakke tijdsplanning. Want uiterlijk eind november móet de nieuwe Markt klaar zijn. Om te voorkomen dat tijdens de drukke winkelperiode in aanloop naar Sinterklaas en Kerstmis hinder ontstaat.

Net als enkele jaren geleden bij het opknappen van de cultuurhistorische as tussen de Sint-Petrusbasiliek en kasteel Stapelen wordt voor de herinrichting van de Markt een bouwteam geformeerd. Tot tevredenheid van Centrummanagement Boxtel, stelt bestuurslid Filipe van den Borne. ,,Dat werkte toen erg goed en we hebben er vertrouwen in dat het ook in dit proces prima zal functioneren."

FOTO BOVEN: De Markt kreeg haar huidige aanzien in 1990. (Archieffoto: Ruud van Nooijen).

ILLUSTRATIE ONDER: Artist impression van de nieuwe Markt. (Afbeelding: H+N+S Landschapsarchitecten).

Afbeelding