Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DUIKCLUB CYANA ZOEKT VERGEEFS NAAR PRIJZENZILVER

'Een gildevest? Nee, wel een rollator...'

HENK VAN WEERT

Het eind april, na afloop van het koningschieten, verloren geraakte zilvervest van het Boxtelse gilde Sint-Barbara & Sint-Joris is nog altijd niet terecht. Zondag zochten leden van duikclub Cyana tevergeefs onder water bij de brug die de Molenstraat met de Van der Voortweg verbindt.

Na afloop van het koningschieten op 23 april keerde een van de gildebroeders, die een deel van het prijzen- en herdenkingszilver meedraagt in optochten, huiswaarts. Zoals gewoonlijk bond hij het kazuifel opgerold in een handdoek en verpakt in een tas achterop zijn fiets. Thuis (in de Van Hornstraat) aangekomen, bleek zijn bagagedrager leeg. Meteen reed hij met zijn vrouw de afgelegde route terug om het verloren zilvervest op te sporen. En ook de dagen erna werd naarstig gezocht. Zonder resultaat.

Het vindersloon van 1.100 euro, dat dankzij diverse toegezegde donaties werd uitgeloofd, zorgde er ook niet voor dat het zilver boven water kwam. En dus werd, in een laatste poging, ook maar eens ónder water gezocht. Daarvoor werd de hulp ingeroepen van de lokale duikvereniging, vernoemd naar de Griekse god Cyana. Voorzitter Mark Mestrom meldde zondagmiddag graag mee te werken: ,,We oefenen elke twee weken op zaterdagavond in Het Dommelbad en duiken ook regelmatig in open water in de regio; onder meer in De Langspier. Dit is weer eens iets anders."

KOFFIEMOLEN

Samen met drie andere leden van Cyana was Mestrom zondag aan het begin van de middag ruim een uur in touw. Even dacht collega-duiker Kees de Klein uit Sint-Michielsgestel dat hij 'beet' had. Maar hij haalde slechts een oud dekzeiltje tevoorschijn. Daarnaast werden een rollator, een reclamebord van een aannemingsbedrijf, een elektrische koffiemolen en een laptoptas opgevist. Tegen half twee, nadat ook aan weerszijden en onder de Meulenbrug, tussen de Van der Voortweg en Molenweide, was gezocht, staakten de leden van de duikclub hun zoektocht. Twee mannen speurden met perslucht onder water de bodem af met een lamp; twee anderen dregden zigzaggend met stokken voor en achter de stuw. Na de zomervakantie wordt nog een keer gedoken, dan bij de Zwaanse Brug in het centrum van Boxtel.

HEEL JAMMER...

,,Heel jammer dat deze actie niets opleverde", zei gildehoofdman Jacques Habraken na afloop. ,,We doen er alles aan om het zilvervest terug te krijgen. Onbegrijpelijk dat het nog niet terecht is. Alle zilverstukken zijn uniek, gekeurd en veelal speciaal ontworpen. Iemand anders kan er eigenlijk niets mee. Hooguit omsmelten, maar de waarde van het zilver is nou ook weer niet zó groot dat je er rijk van wordt."

Wie het vest terugbrengt, kan nog altijd aanspraak maken op het vindersloon van 1.100 euro. ,,We zullen ervoor zorg dragen dat de anonimiteit van de persoon in kwestie gewaarborgd blijft", aldus Habraken. Degene die het zilvervest heeft gevonden, wordt verzocht contact met de hoofdman op te nemen via telefoon 06-53 40 63 84 of e-mail: gildeboxtel@ziggo.nl.

EEUWENOUD GILDEBOEK

Naast de teleurstelling over het niet teruggevonden zilvervest, kreeg het Boxtelse gilde deze week ook goed nieuws. Een uit 1762 daterend reglement met namenlijst komt terug naar Boxtel. Lees meer daarover op pagina 13.

FOTO BOVEN: Voorzitter Mark Mestrom van duikclub Cyana vond geen gildezilver op de plek waar het Smalwater in de Dommel uitmondt. Wel kwam onder meer een oude rollator boven water. (Foto: Peter de Koning).