Afbeelding
Foto: E.D. Evenementenbegeleiding

GILDESCHUTTER PROLONGEERT KONINGSCHAP ESCH

Leo Konings aast op keizerstitel gilde

184 schoten. Die waren maandag tijdens het koningschieten van het Sint-Willebrordusgilde in Esch nodig om de houten vogel neer te halen. Leo Konings prolongeerde de titel en maakt over vier jaar kans op een mooie bekroning: als hij in 2021 opnieuw het koningschieten op zijn naam schrijft, mag hij zich levenslang keizer noemen.

Na de inzegening van de houten vogel, vervaardigd door Joop van Roosmalen, en een smakelijke Brabantse koffietafel togen de leden van het Sint-Willebrordusgilde naar het schutsterrein aan de Haarenseweg voor de strijd om de koningstitel. Vijftien gildeleden deden een poging, uiteindelijk ging de strijd tussen acht rivalen. Er trokken enkele buien over Esch, maar dat weerhield leden van gilden uit de regio er niet van een kijkje te nemen bij het koningschieten.

ADRIANUS VAN LIEMPT

Leo Konings, tevens deken-schrijver van het Sint-Willebrordusgilde, trok uiteindelijk aan het langste eind. ,,Ik ben er blij mee en probeer uiteraard over vier jaar nogmaals te winnen." Mocht dat lukken, dan wordt Konings benoemd tot keizer van het Sint-Willibrordusgilde. Dat gebeurde voor het laatst in 1900, toen Adrianus van Liempt zijn derde overwinning op rij boekte. ,,Zo ver is het nog niet, maar ik ga zeker mijn best doen", aldus Konings. De komende vier jaar heeft hij als koning het zilver in beheer en is aanwezig bij de momenten dat het gilde uittrekt.

Na afloop van de vierjaarlijkse wedstrijd werd de kersverse gildekoning ingehuldigd. Zo kreeg Konings het zilver omgehangen en de scepter overhandigd en hij had het recht eenmaal over het vaandel te lopen.

FOTO ONDER: Leo Konings mag zich opnieuw vier jaar lang koning van het Essche Sint-Willebrordusgilde noemen. Hij loste op kermismaandag het winnende schot op de houten vogel. (Foto: E.D. Evenementenbegeleiding).