Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TWEEDE EDITIE LANDAGUCHA TREKT 2.500 BEZOEKERS

Een grote festivalkroeg vol gekkigheid

LINDA VAN DE WIEL

De tweede editie van het - volgens de organisatie vrolijke en gemoedelijke - festival LandaGucha was een mooi feestje. Met klinkende namen als Kraantje Pappie, Jody Bernal (dit keer als deejay) en rapper Hef - vooral bekend geworden door YouTube - pakte de organisatie groots uit. Maar ook voor artiesten als deejays Bustin & Jieber en de Amsterdamse rapper Cho was afgelopen zaterdag een podium. Cho: ,,Ik ben hier voor het eerst en de energie is hier goed. Daar houd ik van."

Dat de energie goed was, was merkbaar aan de relaxte en gezellige sfeer die heerste op landgoed Velder in Liempde. De organisatie koos niet voor het grote terrein waar voorheen circusfestival Circolo neerstreek, maar opteerde voor het tegenoverliggende bosje. Daar waren twee open plekken omgetoverd tot festivalterrein waar op liefst vijf podia muziek te horen was. Waar muzikaal gezien vooral de liefhebbers van dikke techno, electric en hiphop volop aan hun trekken kwamen, was er ook ruimte voor guilty pleasures als rapper Lange Frans en DJ Bonxo. Gezien de drukte bij podium 'Smerrig' - waar de liefhebbers van foute muziek op hun wenken werden bediend - bleken de optredens van dergelijke artiesten een schot in de roos. Daarnaast was er volop ruimte voor flauwekul en gekkigheid: een photobooth waar bezoekers zichzelf als bruid en bruidegom konden laten fotograferen en een spelletje bankdrukken. Letterlijk, want met een sofa moesten tegenstanders elkaar van een verhoging af duwen.

PUBLIEKSTREKKER

Op het hoofdpodium was de energieke deejay Freddy Moreira één van de publiekstrekkers. Moreira is onder andere bekend van het nummer 'Omlaag'. Voor Chantal (25) uit Boxtel was zijn optreden het hoogtepunt van de dag. Ze was ook aanwezig tijdens de eerste editie van LandaGucha en had vriendin Lara (23) uit Schijndel enthousiast gemaakt. Samen met een groep vrienden hadden Lara en Chantal het prima naar hun zin. Chantal: ,,We zijn hier vanochtend al gekomen. Het is een lange dag, maar het gaat nog prima hoor. Alles onder controle."

'IEDEREEN IS BLIJ'

Naast live optredens was er een silent disco waar bezoekers via een hoofdtelefoon konden dansen op muziek. Die werd gedraaid door verschillende deejays die elkaar steeds afwisselden. De luisteraars kregen daarbij de mogelijkheid om steeds te switchen tussen drie muziekzenders met dansmuziek.

Ook kapster en visagiste Karin Verhagen van Creatief Tuig uit Schijndel hield zich tijdens LandaGucha bezig met gekkigheid. Zij toverde bezoekers dankzij hippe opvallende kapsels en make-up met glitters om tot echte sterren. Verhagen: ,,Ik vind het leuk om mensen vrolijk te maken en dat lukt op deze manier prima. Iedereen is blij."

DANSEN IN DE REGEN

Max (19) uit Gilze was dit jaar voor het eerst op LandaGucha te vinden en zei volgend jaar zeker weer van de partij te zijn. ,,Ik vind het gezellig en de sfeer is goed. Hef was voor mij het hoogtepunt. Hij maakte er een feestje van en iedereen deed mee." Ook Boxtelaar Tibbe (29) genoot van het festival en omschreef het treffend: ,,Het is hier één grote kroeg. Er zijn heel veel bekenden van mij te vinden."

Ook de regen die in de avond met bakken uit de lucht viel, kon de pret van de feestende massa niet drukken. Sommigen zochten een van de tenten op, maar velen bleven op het onoverdekte hoofdterrein staan. Met poncho of zonder: ,,Want wat is er mooier dan een dansje maken in de regen", lachte een vrouwelijke bezoeker.

FOTO BOVEN: Het hoofdpodium van LandaGucha Festival wist vele liefhebbers van elektronische muziek te trekken. Die dansten er op los - zelfs in de regen - omringd door een vrolijk decor. (Foto's: Peter de Koning).

Muziek luisteren en een spelletje bankdrukken: op LandaGucha kon het allemaal.