Een mooi voorbeeld van de eclectische bouwstijl is Stationsstraat 30 waar huisarts Fons van Groeningen jarenlang woonde. In de geveltop prijkt in vergulde cijfers het jaartal waarin het monumentale pand werd gebouwd: 1900. (Foto: Henk van Weert).
Een mooi voorbeeld van de eclectische bouwstijl is Stationsstraat 30 waar huisarts Fons van Groeningen jarenlang woonde. In de geveltop prijkt in vergulde cijfers het jaartal waarin het monumentale pand werd gebouwd: 1900. (Foto: Henk van Weert). Foto:

KLOOSTERS EN ARCHITECTUUR ANNO 1900

Wandelen met VVV-gids langs Boxtelse historie

Altijd al willen weten hoe de geschiedenis van Boxtel in elkaar steekt? Beleef Boxtel en VVV organiseren in juli en augustus zeven avondwandelingen. Tijdens verschillende tochten kunnen wandelaars enkele van de belangrijkste cultuurhistorische punten van Boxtel zelf beleven onder begeleiding van VVV-gidsen die de nodige uitleg geven.

In de middeleeuwen maar vooral in de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw zijn er veel kloosters gesticht. Wat waren dat voor kloosters en waar waren ze gehuisvest? Welke functie hadden ze in de maatschappij? Tijdens de vijf kilometer lange VVV-wandeling door groen Boxtel wordt woensdag 2 augustus een aantal plekken bezocht waar ze stonden.

Een dag later, donderdag 3 augustus laten de VVV-gidsen belangstellenden kennis maken met de eclectische architectuur uit de periode rond 1900; een tijd van stadsuitbreiding, renovatie en sanering. De woningwet uit 1901 bracht een golf aan nieuwbouw teweeg en de architectuur was niet meer zo aan banden gelegd. Iedereen kon kiezen wat hij mooi vond. Hierdoor kreeg je een mengelmoes aan stijlen in één gebouw. Mooi voorbeelden zijn te zien in de wijk Breukelen die in die tijd ontstond.

De cultuurhistorische wandelingen vinden tot en met eind augustus plaats. Het programma is als volgt: Sint-Petrusbasiliek, woensdag 16 augustus; Architectuur rond 1900, donderdag 3 en woensdag 30 augustus; kasteel Stapelen, donderdag 10 augus-


Rondje Boxtel

De kanotocht Rondje Boxtel staat te boek als een van de leukste sportieve uitjes in Boxtel. Tot eind september wordt op zaterdag en zondag tussen 10.00 en 14.00 uur gevaren. Vertrekpunt is het clubhuis van kanovereniging De Pagaai aan de Voetboog. Boeken kan via www.depagaai.nl. Meer informatie is na 18.00 uur verkrijgbaar via telefoonnummer 06-20 08 29 82.

tus; Binnendommeltjestocht: donderdag 31 augustus; Kloosterroute, woensdag 2 en donderdag 17 augustus; Breukelentocht: woensdag 9 en donderdag 24 augustus. De Breukelentocht start om 19.00 uur bij de voormalige Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat. Alle overige routes starten om 19.00 uur vanaf de binnenplaats van de VVV aan de Markt 36 te Boxtel. Deelname kost twee euro per persoon; belangstellenden kunnen zich vooraf aanmelden via telefoonnummer (0411) 68 54 43 of 06-22 56 20 01 of e-mail: info@vvvboxtel.nl.