Afbeelding
Foto: Politie Boxtel

BIN BOXTEL WERPT VRUCHTEN AF

Politie betrapt dealer in harddrugs op heterdaad

LONNEKE HOONDERT

Boxtelse agenten van politieteam Meierij hebben donderdagavond op heterdaad een harddrugsdealer betrapt. Hij probeerde cocaïne te verkopen op straat. De Boxtelaar werd aangehouden dankzij een anonieme tip via het Buurt Informatie Netwerk (BIN) aan. Ook vier klanten werden in de kraag gevat.

Agenten kwamen de harddrugsdealer op het spoor dankzij een BIN-lid. Die meldde dat de verdachte mogelijk vanuit zijn woning aan Fellenoord in drugs handelde. Tijdens het onderzoek zag de politie de handelaar aan de Vicaris van Alphenlaan, Fellenoord en aan de Grote Beemd drugs verkopen. Kort voor negen uur 's avonds konden agenten de verdachte oppakken aan de Burgakker. Ook de kopers zijn gearresteerd. Dat zijn een 48-jarige man uit Schijndel, een 53-jarige vrouw uit 's-Hertogenbosch en twee mannen van 49 en 32 jaar oud uit Boxtel. Bij drie van hen vond de politie gebruikershoeveelheden cocaïne. Die kopers werden verhoord en in vrijheid gesteld. De 32-jarige verdachte werd op heterdaad betrapt tijdens een transactie. Hoewel er op zijn persoon geen harddrugs werd gevonden, werd hij langer vastgehouden voor onderzoek.

IN BESLAG GENOMEN

In de woning van de drugshandelaar vond de politie diverse bolletjes harddrugs en gripzakjes met verdovende middelen. Ook werden twee ampullen met een nog onbekende vloeistof in beslag genomen. Tijdens zijn aanhouding gooide de Boxtelaar nog eens vier bolletjes en een gripzakje weg. Ook die werden door agenten onderschept.

Alle aangetroffen drugs zijn in beslag genomen, de verdachte zit vast tijdens het verdere onderzoek. Operationeel expert Dennis Idoe van politieteam Meierij: ,,Tijdens het onderzoek viel alles op zijn plek. Voor hetzelfde geld is de verdachte op vakantie of gaat hij op pad zonder voorraad. Nu klopte alles en konden we hem op heterdaad betrappen."

Burgemeester Mark Buijs onderzoekt of de woning van de verdachte voor drie maanden gesloten kan worden op basis van de Wet Damocles. Daarin worden drugspanden voor een langere periode verzegeld om zo criminelen dwars te zitten. Buijs: ,,Veiligheid in Boxtel, dat doen we met elkaar. Deze aanhouding is hier een schoolvoorbeeld van. Een inwoner ziet iets en tipt de politie, die doet haar werk met succes. Vervolgens probeer ik de loop van criminelen naar het pand te stoppen door het drie maanden te sluiten. Door zo samen te werken, geven we niet alleen een heel duidelijk signaal af, maar zetten we criminelen ook daadwerkelijk de voet dwars."

MELDEN

Leden van BIN, dat sinds januari operationeel is, kunnen melding maken van verdachte zaken in hun buurt. Een vrijwillige BIN-coördinator verzamelt meldingen en stuurt ze door naar de politie of naar de gemeente. De anonimiteit van de melder blijft daarbij bestaan. Die aanpak werpt dus zijn vruchten af. De aanhoudingen die de Boxtelse agenten donderdag verrichtten is daar een voorbeeld van. ,,Dit is een mooi succesverhaal van BIN", vindt operationeel expert Idoe. ,,Wij zijn mede afhankelijk van wat onze burgers zien en horen. We zijn echt hartstikke trots op dit resultaat."

De politie benadrukt dat de bestrijding van de lokale drugshandel haar volle aandacht heeft. Inwoners van Boxtel die vermoeden dat er in hun buurt of wijk in drugs wordt gehandeld, kunnen bellen naar 0900-8844. Anoniem melden kan ook via telefoonnummer 0800-7000. Mensen die aan willen sluiten bij BIN of zich willen aanmelden voor de functie van BIN-coördinator, kunnen zich opgeven via de website van BIN: www.binboxtel.nl.

FOTO LINKS: Een Boxtelse harddrugsdealer werd vorige week op heterdaad betrapt en aangehouden door de politie. Op haar Facebookpagina toont zij de vangst: tientallen gripzakjes met cocaïne. (Foto: Politie Boxtel - Team Meierij).


Oud papier in brand

De brandweer rukte in de nacht van vrijdag op zaterdag rond vijf uur uit voor een buitenbrand op de splitsing van de Hobbendonkseweg en de Sweelincklaan achter de Kinderboerderij. Daar hadden vandalen stapels oud papier en drie kunststof afzetpalen in brand gestoken. Het vuur werd snel geblust. Daarna volgde een controle met een warmtebeeldcamera.