Voorzitter Mieke Beerens van Jeugdvakantieweek Liempde en diaken Pierpaolo Flesia van stichting Papa Giovanni XXIII ontvingen ieder 1.250 euro van de Tourspelorganisatie. (Foto: Peter de Koning).
Voorzitter Mieke Beerens van Jeugdvakantieweek Liempde en diaken Pierpaolo Flesia van stichting Papa Giovanni XXIII ontvingen ieder 1.250 euro van de Tourspelorganisatie. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

TOURSPEL LIEMPDE BRENGT 2.500 EURO OP VOOR JEUGDVAKANTIEWEEK LIEMPDE EN STICHTING PAPA GIOVANNI XXIII

'Mooi hoe we met zo'n spelletje goede doelen helpen'

PÅL JANSEN

Zowel Jeugdvakantieweek (JVW) Liempde als stichting Papa Giovanni XXIII schrijven maar liefst 1.250 euro bij op hun conto vanwege Tourspel Liempde. Zondagavond tijdens de prijsuitreiking, waarbij tientallen deelnemers met prijzen naar huis gingen, kregen voorzitter Mieke Beerens van JVW Liempde en diaken Pierpaolo Flesia van Papa Giovanni XXIII de cheques overhandigd. ,,Mooi hoe we door zo'n spelletje die goede doelen helpen", aldus voorzitter Mark van der Laan van stichting Woudbloem Liempde, de organisatie achter het evenement.

Van der Laan overhandigde de cheques namens de organisatie samen met wethouder Peter van de Wiel, die dit jaar voor het eerst meedeed aan het Tourspel. ,,Ik merkte dat je met een andere spanning keek naar de Tour de France. En ik weet zeker dat Richie Porte had gewonnen als hij niet uitviel", lachte Van de Wiel. ,,Het Tourspel leeft in het dorp. Jullie waren als organisatie óók sociaal bezig", zo sprak hij het comité toe.

Waar de bedragen naartoe gaan, was op voorhand al bekend. Diaken Flesia, die met zijn gezin belangeloos elf ontredderde mensen opvangt in de woonboerderij aan de Oude Rijksweg, besteedt het aan een open haard. Een deel van het terrein in Liempde bestaat uit bos. Het hout wordt gebruikt om de boerderij te verwarmen. ,,Het ziet er naar uit dat wij een warme winter krijgen dit jaar", grapte de diaken.

Voorzitter Beerens reserveerde het bedrag al voor het tweede lustrum van de Jeugdvakantieweek van volgend jaar. ,,Hiermee maken we het zeker speciaal. Bedankt voor al jullie inschrijvingen", zei ze tegen de aanwezige deelnemers.

SOCIAAL

Veel mensen hielpen elkaar met het invullen van de lijsten. Dat bleek ook voor niet-wielerkenners leuk, zo vond Beerens. De voorzitter van JVW Liempde heeft weinig verstand van de sport, maar had plezier in het samenstellen van verschillende ploegen. ,,Ook voor een vriendin van mij vulde ik de lijst in. Die had volgens mij als enige de groene trui goed. Wie had die renner ook op zijn lijst, Martinus?", vroeg Beerens richting de zaal, tot hilariteit van het publiek. ,,Matthews!", klonk het. Samen met de aanwezigen lachte ze er hard om.

Stiller was het echter toen Van der Laan en wethouder Van de Wiel de 'serieuze prijzen' uitreikten; de spanning steeg omdat er op de laatste dag nog allerlei verschuivingen mogelijk waren in het eindklassement. Zo stond Joep van de Ven vijftien etappes lang bovenaan en leek hij lange tijd de gedoodverfde winnaar. Van de Ven: ,,Je moet een beetje geluk hebben. Behalve Eugene van Abeelen, die heeft pure wielerkennis."

Van Abeelen nam namelijk na de een-na-laatste etappe het geel van Van de Ven over. Op de laatste dag werd de stand echter toch nog gelijk getrokken en eindigden de twee wielerliefhebbers samen bovenaan.

RECORDS

In totaal kregen alle dagetappewinnaars en de vijftien hoogst genoteerden een geldprijs. Andere edities waren dat er tien, maar dankzij de vele deelnemers kon de organisatie meer prijzen uitreiken; er waren liefst 319 inschrijvingen. En nog eens werd er 282 keer twee euro ingelegd voor het Extra Tourspel, gewonnen door Joep van de Meijden.

,,We haalden by far een recordaantal deelnemers voor Tourspel Liempde. Daarbij zijn we bijzonder veel dank verschuldigd aan Brabants Centrum", vertelde voorzitter Van der Laar. ,,We kregen vier weken lang één, soms wel twee volle pagina's in de krant."

Bijzonder trots zijn alle medewerkers van Brabants Centrum er dan ook op dat directeur Henk van der Zee de eerste editie van de 'Gouden Spaak' ontving uit handen van Van der Laan. ,,Voor buitengewone ondersteuning van het Tourspel Liempde", staat op de sokkel. Wat, waarom en hoe Brabants Centrum Tourspel Liempde hielp, staat elders op deze pagina.

TOURSPEL LIEMPDE

Maar alles staat of valt met de organisatie zelf, wist ook het aanwezige publiek. Celes van Zuijlen en Jeroen van Wijlick van stichting Woudbloem Liempde, website-ontwikkelaar Pieter Buts, ambassadeur Koen de Kort, grafisch vormgever Roy Peijnenburg, kastelein Ton van Alphen van De Durpsherberg en alle andere vrijwilligers die hielpen, kregen dan ook luid applaus. Het belooft veel goeds voor volgend jaar. Van der Laan: ,,Dan gaan we voor vierhonderd inschrijvingen!"

FOTO ONDER: Eugene van Abeelen (links) en Joep van de Ven ontvingen van wethouder Peter van de Wiel, die voor de gelegenheid werd ingezet als 'rondemiss', de eerste prijs. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding