Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

JOS EN ANGELA EVERS NEMEN AFSCHEID VAN 'DE PUNDER'

20 jaar mooie herinneringen in Liempde

MARIËLLE WIJFFELAARS

Twintig jaar lang waren Jos en Angela Evers dé gezichten van gasterij De Punder in Liempde. Elke dag waren ze aanwezig in hun eigen horecabedrijf dat jarenlang het middelpunt was van het dorp. Vanaf 31 juli nemen Jos en Angela afscheid om te gaan genieten van een (te) vroeg pensioen. En dat wordt een afscheid met een lach en een traan...

Gasterij De Punder. Die naam brengt bij veel Liempdenaren allerlei herinneringen naar boven. Wie heeft er niet ooit een frietje gehaald in de cafetaria, een biertje gedronken in het gezellige café of een feestje gevierd in de zaal? ,,We hebben hier zoveel meegemaakt", vertelt Jos. ,,Het contact met de mensen, dat zullen we zo ontzettend gaan missen." Angela knikt bevestigend: ,,Het afscheid is best moeilijk. Maar de nieuwe periode die aanbreekt wordt ook mooi."

Twintig jaar geleden kwam het echtpaar in Liempde terecht. Jarenlang runden Angela en Jos een cafetaria en café in Angela's geboortedorp Erp. ,,Dat was een huurpand en we wilden graag zelf iets kopen", blikt Jos terug. ,,Van een vertegenwoordiger van de groothandel hoorden we dat De Punder te koop was. Het kwam gewoon op ons pad en al snel was de deal rond."

CARNAVAL

Het gezin streek neer in Liempde en voelde zich er al snel thuis. ,,Het is een fijn dorp", vindt Angela. ,,De sociale controle is groot." Met een cafetaria, een café én een zaal voor feesten en partijen, was het hard werken. Vooral omdat Jos en Angela vonden dat ze zelf vrijwel altijd aanwezig moesten zijn. Jos: ,,Wij hadden de verantwoordelijkheid en wilden ook zoveel mogelijk de controle houden. Het was druk, maar we hadden het niet anders gewild."

Terugdenkend aan de afgelopen jaren komen er allerlei mooie momenten naar boven. De vele huwelijksfeesten met stralende bruidsparen, de activiteiten rond carnaval waarbij De Punder fungeerde als Ploegersresidentie en optredens van bekende zangers en zangeressen. ,,Maar ook de afscheidsvieringen van groep 8 van basisschool De Oversteek zijn een dierbare herinnering", vindt Angela. Jos vult aan: ,,En natuurlijk de kerstbuffetten. Tijdens de feestdagen kwamen hier zo'n duizend mensen eten. Heel druk, maar ook zo gezellig."

HEEL TROUW

Het tweetal waardeert vooral dat veel families hen trouw bleven. Niet alleen huwelijken en jubilea werden er gevierd, maar moeilijke momenten zoals de koffietafel na een uitvaart werden bij De Punder gehouden. ,,Toch waren mensen na afloop wel tevreden. En dat was voor ons het belangrijkste", zegt Jos.

Beiden roemen de sfeer in Liempde en vooral het goede contact met de buurtbewoners. De bewoners van de seniorenwoningen tegenover De Punder hielden de zaak altijd goed in de gaten. Angela: ,,Rond Koningsdag gingen wij zelf altijd op vakantie. Als we terugkwamen zeiden de overburen altijd dat we dat niet meer moesten doen. Want er hadden honderd mensen voor een dichte deur gestaan." Jos: ,,Sommige ouderen waren wat eenzaam en kwamen graag bij ons wat drinken en een praatje maken. Die momenten blijven we koesteren."

Dat ze na ruim twintig jaar afscheid nemen van hun zaak, is eigenlijk toeval. Twee jaar geleden verkocht het ondernemerspaar de zaal aan Toon van Genugten die er zijn verzameling oldtimers stalde. Hij is ook de nieuwe eigenaar van het café en de cafetaria. Wat daar precies mee gaat gebeuren, is nog onbekend. ,,Eigenlijk zijn we nog te jong om te stoppen", vindt Angela, die 52 is. Jos (59) vult aan: ,,We hadden dit nog jaren vol kunnen houden, maar we merkten dat de drive om te blijven ontwikkelen minder werd. We wilden voorkomen dat De Punder zou vervallen, en hebben daarom besloten toch te verkopen. Zo blijven we trots op wat we hebben neergezet."

BOEREMÈRT

Het contact met de mensen. Dat zullen Jos en Angela het meest gaan missen. Inmiddels wonen ze niet meer in Liempde, maar zijn ze naar Tilburg gegaan. Maar de band met Liempde? Die blijft. Jos: ,,Ik blijf hier biljarten en Angela zit bij de bridgeclub. En ook de vrienden die we hebben gemaakt, zullen we natuurlijk blijven zien." Ook willen ze regelmatig naar hun huis in Spanje gaan én keren ze als bezoekers terug in Liempde. Angela: ,,We zijn nog nooit naar de Boeremèrt geweest en willen ook graag eens het Sint-Janspontje in bedrijf zien. Daar komen we straks eindelijk aan toe."

FOTO BOVEN: Jos en Angela Evers zwaaien na meer dan twintig jaar af als eigenaren van gasterij De Punder in Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).


Kinderyoga bij Natuurmonumenten

Natuurmonumenten houdt via het jeugdprogramma OERRR op woensdag 23 en donderdag 24 augustus kinderyoga in het bos. Kinderen maken dan spelenderwijs kennis met de Hindoeïstische bewegingsfilosofie.

De activiteit is speciaal bedoeld voor kinderen van vier tot acht jaar; zonder ouders. Tijdens de les beleven de jonge deelnemers wat ze van de natuur kunnen leren zodat ze dat omzetten in bewegingen. Fladderen als een vlinder, uitgroeien van een piepklein zaadje tot een bloem en stevig staan als een boom: dit soort natuurverschijnselen worden nagebootst. Na de yogales maken de kinderen bovendien een schilderij van alle dingen die zij vinden in de natuur. Bovendien krijgen ze na afloop het 'Doe Boek' van Het Groene Woud.

AANMELDEN

De avontuurlijke yoga-ochtend vindt op beide dagen plaats tussen 10.00 uur en 12.00 uur bij Bezoekerscentrum Oisterwijk. De les wordt gegeven door een kinderyogadocente en kost vier euro voor leden van Natuurmonumenten en OERRR. Niet-leden betalen zeven euro om deel te nemen aan de activiteit. Aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl/agenda of in Bezoekerscentrum Oisterwijk.