Eind jaren zeventig: het plantsoen aan de Mgr. Bekkersstraat voordat de uitbreiding van het gemeentehuis was gerealiseerd. (Foto: Piet van Oers).
Eind jaren zeventig: het plantsoen aan de Mgr. Bekkersstraat voordat de uitbreiding van het gemeentehuis was gerealiseerd. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

• B. EN W. SCHRIJFT ZOMERPRIJSVRAAG UIT • VÓÓR 11 AUGUSTUS SUGGESTIES INZENDEN

Eindelijk krijgen vijver en boomgaard een naam

HENK VAN WEERT

Het vernieuwde parkje rondom de zogeheten gemeentevijver en in de oude boomgaard aan de Mgr. Bekkersstraat krijgt een naam. Dat verdient het gebied nabij de raadzaal van het gemeentehuis en achter het monumentale Hofje, vindt centrumwethouder Eric van den Broek. Hiervoor heeft hij een zomerprijsvraag uitgeschreven waarvoor mensen tot 11 augustus voorstellen kunnen indienen.

De huidige vijver kreeg in 1998 zijn huidige vormgeving. Dat was tijdens de verbouwing van het gemeentehuis en de realisering van de raadzaal, een ontwerp van de toonaangevende Amsterdamse architect Cees Dam, die ook het vrijwel tegelijk gebouwde appartementencomplex Den Dries tekende. Maar de waterpartij was toen niet nieuw. Integendeel, het is het enige restant van de in de jaren dertig van de vorige eeuw gedempte Binnendommeltjes: in de middeleeuwen gegraven kanaaltjes die de waterhuishouding in het centrum reguleerden, maar ook dienst deden als open riool.

Naast de bronzen eenden die de fontein in de vijver sieren, wordt de waterpartij ook verfraaid met een kunstwerk van de eerder dit jaar overleden Ad van Iersel. ,,Het object vraagt aandacht voor de manier waarop de mens met zijn leefomgeving omgaat", aldus wethouder Van den Broek. Het ontwerp wil de gemeente nog niet publiceren. Dat moet een verrassing blijven tot de onthulling, meldt een woordvoerster.

MOESTUIN VILLA'S

Zoals op bovenstaande archieffoto's (genomen vanuit het toenmalige bejaardenhuis Emmaus) te zien is, was de vijver eerder kleiner van omvang; medio jaren tachtig werd deze uitgebreid. De vijver was altijd al gesitueerd in een groene omgeving. Voordat die een openbaar karakter kreeg, was het de moestuin van de monumentale villa's Phaf en Crols aan de Rechterstraat. In villa Phaf, gebouwd in 1910 door fabrikant Jan Phaf, was natuurorganisatie IVN gevestigd en de uitbouw, waar ooit gemeentelijke sociale dienst zat, was tot voor enkele jaren verhuurd aan uitgeverij Aeneas. Momenteel staat de villa leeg en wordt deze beveiligd door anti-krakers; de gemeente beraadt over een herbestemming.

Villa Crols, gebouwd in 1898, is al jaren het onderkomen van Nuyens Makelaardij. Verder hebben er onder meer ontwerpers Roeland Heesbeen (Kippenvel) en Ferdy Steger (Het Communicatieplein) hun kantoor. In 1930 nam de congregatie van Onze Lieve Vrouw van Afrika (de witte zusters) haar intrek in Villa Phaf en deze witte zusters betrokken in 1939 ook villa Crols. Tot het einde van de jaren zestig bleven zij gevestigd in de riante herenhuizen. Na het vertrek van de zusters was in de jaren zeventig de muziekschool in villa Crols gevestigd.

PARKEERTERREIN

In de 'binnentuin' tussen beide villa's en het gemeentehuis wordt volgend jaar een parkeerterrein gerealiseerd. Samen met de extra autovakken die aangelegd worden aan het Zusterspad geldt deze locatie als alternatieve parkeerlocatie omdat de Markt na de herinrichting volgend jaar goeddeels autovrij wordt gemaakt. De aanleg van deze parkeerplekken start na de zomervakantie; te beginnen bij het Zusterspad, achter de pastorietuin.

De CDA-fractie in de Boxtelse gemeenteraad heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt om het centrumparkje achter het Hofje op te knappen en vond daarin een warm medestander in wethouder Van den Broek. Er werd een klankbordgroep geformeerd die meedacht en ideeën aanleverde voor het schetsontwerp. De voorbije weken zijn wandelpaden aangelegd, zieke bomen zijn gerooid om in het najaar te worden vervangen door nieuwe fruitbomen.

FEESTELIJKE HEROPENING

Woensdag 30 augustus wordt het parkje heropend. ,,We willen van dit gebied écht iets bijzonders maken. En dan verdient het ook een mooie naam", stelt Van den Broek. Vandaar dat hij een prijsvraag heeft uitgeschreven. De winnaar daarvan wordt tijdens de heropening bekendgemaakt. Uit de aangedragen suggesties maakt het gemeentebestuur een keuze. Omdat het een officiële gebiedsnaam betreft, brengt de straatnamencommissie eerst advies uit aan B. en W. over de voorstellen.

AL ZESTIG INZENDINGEN

De voorwaarden waaraan de suggesties moeten voldoen om als winnaar in aanmerking te komen zijn te raadplegen via www.boxtel.nl. Zo mag de nieuwe naam niet lijken op een bestaande naam in Boxtel en dient deze eenvoudig uitspreekbaar en te spellen te zijn. Indien het een vernoeming is naar personen mogen deze niet meer in leven zijn, tenzij het leden van het Koninklijk Huis zijn. Sinds de bekendmaking van de prijsvraag vorige week, heeft de gemeente al zestig inzendingen ontvangen. Tot 11 augustus kunnen suggesties worden gemaild naar zomerprijsvraag@boxtel.nl.

1985: blik op de verruimde gemeentevijver en de toen in gebruik genomen aanbouw van het gemeentehuis. (Foto: Piet van Oers).
De gemeentevijver kreeg zijn huidige vorm in 1998, toen ook de raadzaal (linksboven) werd gebouwd. (Foto: Peter de Koning).
Plantsoen aan de Mgr. Bekkersstraat waar later de vijver (geheel rechts) werd uitgebreid en in 1998 de raadzaal werd gebouwd. (Foto: Piet van Oers).
In 1985 werd het gemeentehuis uitgebreid met een nieuwe kantoorvleugel. Deze foto werd enkele jaren eerder genomen. (Foto: Piet van Oers).