Van Wanrooij

geen voorstander

van tuintegeltaks

LONNEKE HOONDERT

De nog op te richten fusiegemeente Altena wil belasting heffen op tegels in de tuinen van haar bewoners. Tuinen die dichtgelegd zijn met tegels nemen minder regenwater op en lozen daardoor meer op de straatputten. Dat moet extra belast worden, vindt ook politieke partij PvdA/GroenLinks in de Boxtelse gemeenteraadsfractie. Zij pleitte in een brief voor een onderzoek naar de mogelijkheden van zo'n 'tuintegeltaks'. Wethouder Herman van Wanrooij lost het liever anders op.

PvdA/GroenLinks vindt dat de gemeente in de strijd tegen de gevolgen van klimaatverandering, óók wat van haar inwoners mag verlangen. Betegelde tuinen helpen immers niet bij de steeds vaker voorkomende hoosbuien.

KLIMAATADAPTIE

In juli stelde de gemeenteraad tijdens een raadsvergadering de duurzaamheidsnota vast. Daarin vormt 'klimaatadaptatie' een belangrijk thema. De gemeente wil maatregelen nemen om zich aan te passen aan het veranderende klimaat. Dat probeert zij onder meer door de schade die gepaard gaat met klimaatverandering te beperken. Ook het gemeentelijk rioleringsplan is daar onderdeel van. Burgers wordt bijvoorbeeld gevraagd op eigen terrein voorzieningen te treffen om overtollig hemelwater op te vangen. ,,Als een perceeleigenaar zelf geen bijdrage levert voor de verwerking van hemelwater en grondwater, komt dat ten laste van de gemeente", zegt PvdA/GroenLinks.

De politieke partij vroeg daarom vorige week in een brief aan het Boxtelse college van B. en W om een onderzoek te doen naar invoering van de tuintegeltaks.

STAP EXTRA

Wethouder Van Wanrooij is echter geen voorstander van de maatregel. ,,Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. De ene gemeente vliegt het probleem van klimaatverandering linksom aan, een ander rechtsom. Maar iedereen is ervan doordrongen dat we wél een stap extra moeten zetten." Een betegelde tuin moet volgens hem niet bestraft worden. ,,We moeten inwoners juist overtuigen om zelf maatregelen te nemen tegen overtollig water. Zoals het afkoppelen van de hemelwaterafvoer."

Volgens hem staat het nut en de noodzaak van een goede afkoppeling van hemelwater in tuinen 'buiten kijf'. ,,Iedereen plempt tegenwoordig zijn tuin of hof dicht en het water kan vervolgens nergens heen. Dat is een extra belasting op de overstort. Dat water moet de grond in en niet naar een waterzuivering."

HORTENSIA

Vorig jaar lanceerde Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) samen met de gemeente Boxtel en waterschap De Dommel de Watercoalitie Liempde, een project waarmee regenwaterafvoeren van Liempdse woningen worden afgekoppeld van de riolering. ,,Ik richt me liever op deze proef om zo te kijken of we dit elders in de gemeente van de grond kunnen krijgen", aldus Van Wanrooij. En uiteraard geeft de wethouder óók zelf het goede voorbeeld: ,,Ik heb mijn serre afgekoppeld en dat water loopt rechtstreeks naar een hortensia. Die struik is gigantisch."