WETHOUDER PAREERT KRITIEK BALANS

'Huishoudelijke hulp voor mantelzorg niet in geding'

HENK VAN WEERT

Stel, je helpt regelmatig iemand die chronisch ziek is. Dan ben je mantelzorger. Maar in sommige gevallen gaat die hulpverlening dan ten koste van het eigen gezin. Sinds 1 januari is een regeling van kracht zodat mantelzorgers zelf tijdelijk aanspraak kunnen maken op hulp in de huishouding. Zo'n regeling moet er óók komen voor mantelzorgers die hulp bieden aan eigen gezinsleden, vindt oppositiepartij Balans. Wethouder Eric van den Broek ziet dat anders.

Twee weken geleden drong Balans met een brief aan op een regeling voor mantelzorgers binnen een gezin. Vorige week wees het college van B. en W. dat verzoek schriftelijk af. Met als gevolg dat Balans donderdag een brief op poten stuurde waarin het dagelijks bestuur wordt verweten de mens niet centraal te stellen. 'Een trieste vertoning voor sociaal Boxtel. Boxtel onwaardig!', schrijft de fractie.

Wethouder Van den Broek vindt dat Balans 'grote woorden' in de mond neemt en vindt de kritiek 'onevenredig' en 'onterecht'. ,,Sinds het begin van dit jaar zijn de regels juist verruimd en versoepeld. Dat hebben we mede gedaan op basis van de gegevens die we ophaalden tijdens de jaarlijkse cliëntendagen voor de gebruikers van de Wet maatschappelijke ondersteuning."

Een van de uitkomsten is dat mantelzorgers die thuis in de problemen komen omdat zij anderen helpen, aanspraak kunnen maken op de huishoudelijke hulp. ,,In onze gemeente gaat het om twintig mensen die daarvan nu gebruikmaken", vertelde de wethouder gisteren. ,,Maar ik heb het vermoeden dat veel meer mensen in aanmerking komen."

BEETJE GETERGD

De tijdelijke huishoudelijke hulp voor mantelzorgers, die in het gemeentehuis wordt afgekort tot HHM, is volgens Van den Broek niet bedoeld voor mensen die binnen het eigen gezin de helpende hand toesteken. ,,Daarvoor dient de structurele huishoudelijke hulp voor de chronisch zieke uitgebreid te worden. Via keukentafelgesprekken met de betrokkenen worden hierover afspraken gemaakt. Voor de HHM zijn dergelijke keukentafelgesprekken niet nodig. Die kan aangevraagd worden via het Steunpunt Mantelzorg van welzijnsorganisatie ContourdeTwern."

Balans neemt het college kwalijk dat zij haar brief met antwoorden verstuurde zonder partners als ContourdeTwern, de zorgaanbieders, maar ook de onlangs gevormde Adviesraad Sociaal Domein (ASD) en de klankbordgroep van mantelzorgers te raadplegen. Wethouder Van den Broek reageert daarop enigszins getergd. ,,De HHM-regeling is opgesteld in samenspraak met deze organisaties. De zorgaanbieders zeggen stuk voor stuk tevreden te zijn." Voorzitter Henny Kerkhof van de ASD: ,,We zijn destijds geconsulteerd en hebben onze complimenten en goedkeuring gegeven aan de HHM-regeling."