'TE HOOG EN TE JONGE DOELGROEP'

Buurt is kritisch over
bouwplan Albinonistraat

LONNEKE HOONDERT

De gemeente Boxtel en woonstichting Sint-Joseph hebben hun oog laten vallen op een perceel met een leegstaand gebouw aan de Albinonistraat als locatie voor een wooncomplex van driehoog met appartementen. Daar moeten in 2019 25 woningen worden gerealiseerd voor eenpersoonshuishoudens. Buurtbewoners zijn het niet eens met de plannen. Ineke Heijstek haalde iets meer dan twintig handtekeningen op en stuurde deze samen met een brief naar wethouder Peter van de Wiel.

Heijstek benadrukt dat ze blij is dat er eindelijk iets met het gebouw - waar voorheen onder meer basisschool De Beemden was gevestigd - gebeurt. Bezwaar tegen nieuwe appartementen heeft ze ook niet. Maar wél tegen de grootte en hoogte van het complex en het plan om jongeren tussen de 18 en 30 jaar te huisvesten. Buurtbewoners vielen ook over de term 'kleinschalig' die Van de Wiel gebruikte om het appartementencomplex te typeren. Zij vinden een aantal van 25 huishoudens juist veel. Omwonenden zien het liefst 'een gemixte groep van bewoners qua leeftijd, een minder massaal aantal huishoudens en lagere bebouwing'.

De jongerendoelgroep is inmiddels van de baan. Na de inloopavond in brede school De Wilgenbroek op 6 juli, waar omwonenden de plannen mochten inzien, besloot Sint-Joseph dat idee in overleg met Van de Wiel los te laten. ,,De wijk bestaat nu vooral uit gezinnen met opgroeiende kinderen en ouderen. We delen de mening van de omwonenden dat een gemêleerde groep bewoners het beste in de buurt past. We gaan daarom niet meer vasthouden aan een doelgroep van 18 tot 30 jaar. Ook omdat oudere wijkbewoners interesse hebben om hier te gaan wonen", aldus een woordvoerder van Sint-Joseph.

ONRUST WEGNEMEN

Wethouder Van de Wiel wil graag de onrust bij buurtbewoners wegnemen. ,,Een inloopbijeenkomst organiseer je niet voor niets. We luisteren dan ook serieus naar de kritiek op de jonge doelgroep die we eerst voor ogen hadden. Een mix van leeftijden zorgt voor een goed woonklimaat. Maar ook jongeren hebben woonruimte nodig en ik denk dat die daar prima kunnen wonen in combinatie met mensen van middelbare leeftijd en senioren."

Ten aanzien van de hoogte van het gebouw geeft Van de Wiel aan dat het totale complex dat straks gebouwd wordt, niet hoger is dan de huizen die eromheen staan. ,,sKin Architects heeft een ontwerp gemaakt dat past bij de omgeving. Ik heb ook enthousiaste reacties gehoord op de groene gevel die bekleed zal worden met planten. Het wordt geen doorsnee betonnen blok. Het gebouw staat ook op redelijke afstand van de bestaande huizen."

De wethouder is onverminderd enthousiast over het bouwplan. ,,Er is in Boxtel écht behoefte aan woningen voor eenpersoonshuishoudens. We zullen de buurt op de hoogte houden en steeds uitnodigen voor inspraakmomenten", belooft hij.

Pagina 3: Vrije Tribune.