Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BOXTELSE DUURZAAMHEIDSPRIJS WERPT VRUCHTEN AF

Fons slingert de eerste Dommelbimd-honing

HENK VAN WEERT

In oktober 2015 won stichting Dommelbimd de Boxtelse duurzaamheidsprijs. Het bestuur van het natuurontwikkelingsproject aan de Konijnshoolsedreef liet van het geldbedrag, dat aan de prijs was, verbonden bijenkasten vervaardigen. Imker Fons van Asten heeft er twee bijenvolken geplaatst die inmiddels hun eerste honing hebben afgegeven.

Bestuursleden Sylvia van Gulik en Toine Cooijmans van Dommelbimd namen zaterdagochtend de eerste potten honing in ontvangst uit handen van Van Asten. Die heeft inmiddels 21 kilo honing uit de weilanden aan de oever van de Dommel gehaald. In augustus hoopt hij er nog een keer honing te kunnen slingeren. Het gebied werd enkele jaren geleden op initiatief van enkele omwonenden aangekocht via crowdfunding en geldt landelijk als voorbeeld van burgerparticipatie.

VIER BIJENVOLKEN

Van Asten beheert in totaal vier bijenvolken in de Dommelbimd. ,,Onlangs waren de eerste ramen met honingraten verzegeld door de bijen en kon ik honing gaan slingeren. Daarmee hebben de twee volken nu hun eerste productie afgeleverd. De andere twee zijn startersvolken waarvan ik volgend jaar hoop te oogsten. Uitgangspunt is dat de wilde bij niet verdrongen mag worden. Maar de inschatting is dat er genoeg 'dracht' is voor vier bijenvolken in dit gebied."

Vier jaar geleden startte Van Asten zijn imkerij B7 onder het motto 'Waar de bij zich thuis voelt'. ,,Ik wilde al langer bijen houden, maar had het te druk met andere dingen. Nadat ik een dag in de week minder ging werken, ontstond er ruimte. Niet dat ik dagelijks aan het imkeren ben hoor, maar een paar uur in de week ben ik er toch wel mee bezig."

ALLES VERKOCHT

Alle potten met Dommelbimd-honing zijn inmiddels verkocht. Als er nieuwe voorraad te koop is, hangt er een A4-tje voor het raam van de woning van Van Asten aan de Burgakker 7. Kijk voor meer informatie over de Dommelbimd op www.hetgroenewoud.com/initiatieven/projecten-overig/dommelbimd/.

BOVENSTE FOTO: Imker Fons van Asten (midden) overhandigt de eerste potjes Dommelbimd-honing aan de bestuursleden van de stichting die eigenaar is van de weilanden aan de Konijnshoolsedreef. (Foto's: Albert Stolwijk).

Woningbouw Albinonistraat

Open brief aan wethouder Van de Wiel

Naar aanleiding van de inloopavond en het artikel in Brabants Centrum van 13 juli jongstleden over de bouwplannen op de plek van de voormalige Beemden, het volgende. Wij als omwonenden zijn verbaasd, dat het bestemmingsplan op deze manier gewijzigd gaat worden. Toen dit gebouwtje er kwam na de brand, mocht er veel niet, het moest laag blijven en mocht niet groter worden. Een van de groepen moest zelfs naar school in De Vorsenpoel. Met dit plan wordt het gebouw zeer waarschijnlijk driehoog, uiteindelijk zijn de tekeningen er al, waar u zo enthousiast over bent. Een appartementengebouw van driehoog zal er toch zeker massiever uitzien dan huizen met een schuin dak.

Natuurlijk moet er weer een bestemming komen. We begrepen van u, dat het provinciaal bestuur wil dat er veel één- en tweepersoonsappartementen worden gebouwd, omdat er veel nodig zijn in deze tijd, dat geloven we. Maar dit is een betrekkelijk klein stuk grond, temidden van een rustige buurt met een goede sociale cohesie, iets wat de gemeente Boxtel graag ziet.

Wij vinden 25 appartementen op dit stukje erg veel. Verder hoorden we geruchten, dat de doelgroep 18 tot 30 jaar wordt. Een gemêleerde groep bewoners zal toch zeker beter in onze buurt passen. In dit stuk van Boxtel-Oost wonen hoofdzakelijk gezinnen met jonge en opgroeiende kinderen en verder veel mensen van rond de vijftig jaar tot en met ouderen. Het zou veel beter zijn, om deze appartementen te verhuren aan bewoners van alle leeftijden. Ook alleenstaande ouderen zouden hier rustig kunnen wonen, het winkelcentrum is op loopafstand, gunstiger dan bijvoorbeeld de plek waar de eerste woningen voor ouderen werden gebouwd aan de Schijndelseweg. Als er alleen jongeren gaan wonen, is er ongetwijfeld meer kans op geluidsoverlast, met alle problemen die dat zal geven. In ieder geval veel meer auto's en hinder voor de Albinonistraat.

Wij vinden dit toch niet kleinschalig op deze manier en hebben daarom ernstig bezwaar. Wilt u ons op de hoogte houden van inspraakmomenten? Hartelijk dank, mede namens omwonenden.

        A.C.T. HEIJSTEK

Afbeelding
Afbeelding