Afbeelding
Foto:

OP NAAR DE CHAMPS-ÉLYSÉES IN PARIJS...

Ploeg van Koen de Kort
heeft etappezege binnen

Er kan veel veranderen in een week. Waar Trek-Segafredo, de ploeg van Liempdenaar Koen de Kort, de eerste twee weken van de Tour de France, nog weinig successen boekte, was dat zondag in een klap anders. Bauke Mollema kwam na een fraaie solo van dertig kilometer als eerste over de meet in Le Puy-en-Velay. ,,Een geweldige overwinning", glunderde De Kort na afloop.

Voor de camera van Wielerflits stelde De Kort zondag dat zijn ploeg ver van het gewenste scenario af zat. ,,We kwamen voor de volledige ondersteuning van onze kopman Alberto Contador en hoopten vooraf zelfs op een podiumplek, maar hij verloor veel tijd in het eerste deel van de Tour. Dit opende wél de mogelijkheden voor ontsnappingen en etappeoverwinningen." Dat bleek zondag ook. Mollema zat voorin in een grote kopgroep en wist ruim voor het einde te demarreren. Hoewel zijn voorsprong minimaal was, kon de Fries vooruit blijven en de etappeoverwinning binnenslepen. ,,Dit neemt een hoop druk weg", aldus De Kort. ,,Die etappe hebben we binnen."

Dat betekent echter niet dat de ploeg er niet meer voor gaat. ,,We hebben nog volop kansen, zeker in de bergen", stelt De Kort. ,,Alberto heeft zondag een goede koers gereden, het gaat steeds beter met hem. Ook in de sprint gaan we er voor de volle honderd procent voor om John (Degenkolb, red.) naar de winst te helpen."

Na een welverdiende rustdag zat Trek-Segafredo er dinsdag dicht bij. De harde wind zorgde voor een klein slagveld in het peloton, maar Degenkolb bleef scherp en kon meesprinten om de winst, hoewel hij niemand van zijn ploeg bij zich had. De Duitser moest echter Michael Matthews en Boasson Hagen voor zich dulden. Degenkolb diende een protest in bij de organisatie van de Tour tegen Matthews, die van zijn lijn zou zijn afgeweken. Dit protest werd echter afgewezen.

Koen de Kort, die zelf op de 76e plaats eindigde op bijna drie minuten van de dagwinnaar, meldde via Twitter teleurgesteld te zijn over de etappe. Degenkolb greep naast de dagwinst, maar ook kopman Contador kwam de etappe niet ongeschonden door. De Spanjaard kwam anderhalve minuut later dan Matthews over de finish en zakte naar de elfde plaats in het algemeen klassement. Dat maakte Contador gisteren ruimschoots goed door na fraai ploegwerk op de achtste plaats te eindigen. ,,Wat is het een eer om met zo'n grote legende te mogen racen", sprak De Kort na afloop lovend over Contador.

De Kort bezet momenteel de 68e plek in het klassement. Zondag wordt duidelijk waar de Liempdenaar definitief eindigt. Voor een groot deel van de mensen die meedoet aan Tourspel Liempde is dit belangrijke informatie. Degene die goed heeft geraden op welke plek De Kort staat, wint een geldprijs.

FOTO LINKS: Een selfie van Koen de Kort met zijn ploegmaten tijdens de rustdag op zondag. (Instagram).