Afbeelding
Foto: Henk van Weert

MARJA KONIJN VERVILT SCHAPENWOL VOOR UITVAARTEN

'Lijkwade van vilt voelt warm en zacht'

HENK VAN WEERT

Veel mensen kiezen vandaag de dag voor alternatieve vormen voor een uitvaart. Maar dat overledenen al lang niet per se in een doodskist begraven hoeven worden, is nog niet echt bekend. Marja Konijn uit Boxtel maakt bijvoorbeeld lijkwaden van vilt in haar bedrijf SaraMare.

,,Vilt is heel aanraakbaar. De bewerkte schapenwol voelt zacht en warm aan; heel anders dan een houten kist", vertelt Konijn in haar atelier dat zij in januari inrichtte op de bovenverdieping van dak- en gevelproducent Javalo aan de Havervelden op bedrijventerrein Ladonk. De keuze voor kleurige uitvoeringen én de mogelijkheid om als terminale patiënt of als nabestaanden zelf mee te werken aan de lijkwade, maakt dat een uitvaart een heel persoonlijke insteek kan krijgen. ,,Zaak is wel dat belangstellenden zich dan tijdig melden", benadrukt Konijn. ,,Het vervilten is een bewerkelijk proces dat geruime tijd in beslag neemt. Als mensen pas op het idee komen als hun dierbare is overleden, is er onvoldoende tijd. Wel heb ik dan lijkwaden op voorraad waaruit gekozen kan worden."

NATUURLIJK MATERIAAL

Mensen kunnen desgewenst een eigen ontwerp maken en deze versieren met bijvoorbeeld bloemen van vilt. Maar ook kralen van glas of edelstenen verwerkt Konijn in haar lijkwaden. ,,Ik gebruik uitsluitend natuurlijke materialen. Dat moet ook wel want het is niet toegestaan om synthetische stoffen te gebruiken of plastic. Dat mag niet de grond in."

De lijkwades die Konijn maakt zijn rechthoekige kleden van vilt die om overledenen worden gewikkeld als vervanging van een doodskist. Doorgaans wordt tijdens de uitvaart gebruik gemaakt van een draagbaar om de dode te vervoeren. Voor overleden kinderen vervaardigt Konijn cocons. ,,Die nodigen uit om aan te raken en bij je te dragen. Als het afscheid daar is en de cocon wordt gesloten, lijkt het alsof je je kindje toedekt met een warme deken."

VERHUUR

Naast de lijkwaden en cocons maakt Konijn ook kleden die op of over een doodskist gelegd kunnen worden. Daarnaast zijn klamboe's en wandkleden te huur bij SaraMare waarmee de ruimte waarin de overledene ligt opgebaard kan worden aangekleed.

Marja Konijn werkt als verpleegkundige vaak met terminale patiënten en kwam op deze manier op het idee om de lijkwades te gaan maken. Met haar producten van SaraMare is ze zondag 1 oktober aanwezig op een beurs. Van 12.00 tot 16.00 uur wordt die gehouden op het adres Koestraat 16 in Oirschot. Meer informatie? Kijk op www.saramare.nl.

FOTO BOVEN: Marja Konijn uit Boxtel vervilt schapenwol tot lijkwaden voor overleden volwassenen én kinderen. (Foto: Henk van Weert).


AVONDWANDELINGEN OP WOENSDAG EN DONDERDAG

Verken Boxtelse historie met VVV-gids

Altijd willen weten hoe de geschiedenis van Boxtel in elkaar steekt? Beleef Boxtel en VVV organiseren in juli en augustus verschillende avondwandelingen. Tijdens de tochten zien wandelaars enkele van de belangrijkste cultuurhistorische hoogtepunten van Boxtel. Onderweg geven VVV-gidsen de nodige uitleg.

Voor volgende week staan twee interessante tochten gepland. Woensdag 26 juli laat de Molenroute deelnemers kennismaken met de vroegere economische bedrijvigheid die zich rond de Dommel heeft afgespeeld. Dankzij deze rivier staat Boxtel al heel vroeg in verbinding met belangrijke steden. Een dag later, donderdag 27 juli voert de tocht in de richting van kasteel Stapelen en wordt duidelijk welke invloed de adellijke heren van Boxtel hadden, zowel in het eigen dorp als ver daarbuiten. Willem van Oranje sliep ooit in het kasteel, net als de Franse zonnekoning Lodewijk XIV. Ook wordt verteld hoe de kasteelheren echte ridders werden. Tijdens deze tocht gaan de deuren van zowel de ridderzaal als de slotkapel open.

PROGRAMMA

De cultuurhistorische wandelingen vinden tot en met eind augustus plaats. Het programma is als volgt: Sint-Petrusbasiliek, woensdag 16 augustus; Architectuur rond 1900, donderdag 3 en woensdag 30 augustus; kasteel Stapelen, donderdag 10 augustus; Binnendommeltjestocht: donderdag 31 augustus; Kloosterroute, woensdag 2 en donderdag 17 augustus; Breukelentocht: woensdag 9 en donderdag 24 augustus.

De Breukelentocht start om 19.00 uur bij de voormalige Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat. Alle overige routes starten om 19.00 uur vanaf de binnenplaats van de VVV aan Markt 36 te Boxtel. Deelnemers kunnen zich vooraf aanmelden via tel. (0411) 68 54 43 of 06-22 56 20 01 of e-mail: info@vvvboxtel.nl.

Boxtel

Zingen bij Den Boer

Hedenavond, donderdag 20 juli wordt in café Den Boer aan de Corpus een gratis toegankelijke meezingavond gehouden. Deejay Peter van As draait vanaf 21.00 uur voorlopig de laatste keer zijn karaokeplaatjes. In september begint een nieuw seizoen met meezingavonden.