Bart van Gemert uit 's-Hertogenbosch parkeert zijn caravan tussen de vakanties door liever niet in een stalling. ,,Op de camping is het mijn buitenhuisje.
Bart van Gemert uit 's-Hertogenbosch parkeert zijn caravan tussen de vakanties door liever niet in een stalling. ,,Op de camping is het mijn buitenhuisje." (Foto: Henk van Weert). Foto:

BOSSCHENAAR BART VAN GEMERT STRIJKT NEER OP DE MUS'DONCK

'Caravan gebruiken als buitenhuisje'

HENK VAN WEERT

In de zomervakantie schuift Brabants Centrum aan bij campinggasten die zijn neergestreken in nationaal landschap Het Groene Woud. Om zo te horen waarom ze juist hier hun tent opzetten of de caravan afkoppelen. Vandaag deel 1: Bart van Gemert uit 's-Hertogenbosch die nu voor het tweede jaar op rij kiest voor camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat in Liempde.

,,Een vriend van me kocht vorig jaar een tweedehands caravan en wilde die hier uitproberen. Hij koos voor De Mus'donck omdat hij kennissen heeft in Boxtel. Maar het is leuker om samen op de camping te staan en dus besloten mijn echtgenote Miep en ik hier ook maar een plekje te boeken. Dat is prima bevallen en daarom zijn er we dit jaar opnieuw. Als tussendoortje tussen twee vakanties in", vertelt Van Gemert. ,,Ik kan de caravan wel in een stalling zetten, maar dan heb je er niets aan. Nu gebruiken we het als een soort buitenhuisje. Én als een uitvalsbasis om te gaan fietsen door de mooie omgeving. Miep en ik trekken er graag samen op uit. En meestal leggen we ook even aan op het terras van café 't Groene Woud, een eindje verderop."

NAAR DE LOT

De Bosschenaar en zijn vrouw genoten in juni al van een heerlijk verblijf in Frankrijk en daar rijden ze in september nog een keertje naartoe. ,,We kampeerden aan rivier de Lot. Daar vis ik graag op barbeel, een soort die flink wat weerstand biedt en waar je lekker mee kunt 'spelen'. Maar bij die camping was ook een karpervijver waar ik regelmatig mijn hengeltje uitwierp."

Op deze maandagmiddag op De Mus'donck maakt Van Gemert onder de luifel van zijn caravan zijn visspullen gereed om te gaan hengelen op de oever van de Dommel. ,,Het is hier goed toeven en ik vang heel verschillende soorten vis. Gisteren sloeg ik er nog 21 aan de haak. De rust in deze omgeving trekt me aan. Als ik tegenover de camping het wandelpad oploop, ben ik in een mum van tijd aan het water."

OPEN HUIS

De gemeente Boxtel is voor Van Gemert geen onbekend terrein. ,,In mijn jonge jaren kwam ik hier al regelmatig. Ik heb Herman Brood nog zien optreden in jongerencentrum Open Huis, in dat oude klooster achter de kerk. Hoe heette dat ook alweer? Oh ja! Open Huis op Duinendaal, inderdaad..." En in zijn woonplaats kende de Bosschenaar ook Jan van Susante uit Boxtel: de plebaan van de Sint-Janskathedraal. ,,Ik heb nog eens een Christoffelmedaille van hem gekregen. Als dank dat ik zijn brommertje steeds startte. Ik zat toen op de fraterschool. De plebaan wilde niet in zijn lange gewaad op z'n bek gaan, haha..."

Maar ook voor zijn werk kwam Van Gemert regelmatig in Boxtel. ,,Ik was in dienst bij een automaterialenhandel en kwam onder meer bij de Nivo-garage en transportbedrijf Van den Elzen. Bovendien woont een zus van mijn vrouw in Boxtel. Nee, Miep is er vandaag niet. Ze is er met enkele vriendinnen een paar daagjes tussenuit. En dus geniet ik hier lekker in mijn eentje van de rust."

FAMILIEBEDRIJF

Twintig jaar geleden startte familie Van Beugen het kleinschalig recreatiebedrijf in het buurtschap Kasteren aan de Dommel. Aanvankelijk was De Mus'donck alleen een kampeerboerderij, maar al snel werd ook een camping opgezet. Daar is momenteel plek voor dertig caravans. Eigenaar Ton van Beugen hecht veel waarde aan persoonlijk contact en staat altijd klaar voor een praatje. Samen met zijn kinderen Hanne, Hein en Ward runt hij een écht familiebedrijf.

Meer informatie? www.demusdonck.nl.

FOTO BOVEN: Onder de luifel van zijn caravan brengt Bart van Gemert zijn visgerei op orde. Graag gooit hij een hengeltje uit aan de Dommel. Camping De Mus'donck is voor hem daarvoor een prima uitvalsbasis. (Foto: Henk van Weert).


CDA Brabant test

openbaar vervoer

met OV-Race

De Boxtelse fractie van CDA deed vrijdag mee aan de OV-Race die door de Brabantse tak van de politieke partij werd georganiseerd. Drie teams testten zo het openbaar vervoer in de provincie. Zij kregen de opdracht zo snel mogelijk vanaf het provinciehuis in 's-Hertogenbosch naar een bestemming in Brabant te reizen. En weer terug.

De tocht voerde door de Meierij en Noordoost-Brabant. Met stads- en streekbussen, deeltaxi, trein, buurtbus, OV-fiets en zelfs een veerpont doorkruisten de deelnemers het landschap. Onderweg voerden ze verschillende opdrachten uit. De CDA-leden maakten een praatje met medereizigers en chauffeurs, testten toegankelijkheid en reistijd en probeerden een fiets mee te nemen in een bus.

Boxtels CDA-lid Ruud van Casteren deed ook mee aan de race. Boerdonk was het eindpunt. Eén van zijn teamgenoten maakte gebruik van een elektrische rolstoel. De NS is daar wel op ingericht, maar spontane ritjes bleken niet mogelijk. De rolstoeltaxi bleek de oplossing. De conclusie na een dag lang racen? ,,Er is nog veel te verbeteren wat OV betreft...", aldus Van Casteren.