Afbeelding
Foto:

WIE VOLGT LEO KONINGS OP?

Strijd om koningstitel op kermismaandag in Esch

Op kermismaandag 24 juli vindt een extra activiteit plaats: die dag wordt bekend wie de felbegeerde vierjaarlijkse koningstitel van het Sint-Willebrordusgilde in de wacht sleept.

De leden van het gilde zijn maandag al vroeg uit de veren want om 08.30 uur wordt er verzameld in Ons Café aan de Leunisdijk om van daaruit in optocht naar De Langvelden te trekken. Daar wordt Leo Konings, de heersende koning, afgehaald. Om 10.00 uur maakt het voltallige gilde haar opwachting bij zorgcentrum Buitenhuis voor het bijwonen van de eu-


Vijf dagen lang
kermis in Esch

Een kindermolen, eendjes hengelen, touwtje trekken, blik gooien, grijpers, een bungeetrampoline, de wip, een suikerspin- en popcornkraam: deze attracties vormen vijf dagen lang de Essche kermis.

Vanaf morgen, vrijdag 21 juli tot en met dinsdag 25 juli zijn bezoekers welkom op het Marktplein. Bij Ons Café aan de Leunisdijk treden van vrijdag 21 tot en met maandag 24 juli diverse artiesten op, zoals coverband SAAB XL, feestduo De Dorini's en deejay Jordi van Kessel.

charistieviering in de open lucht om 10.15 uur. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar de parochiekerk.

Na de viering gaat het gilde terug naar De Langvelden voor een Brabantse koffietafel. Vervolgens wordt om 12.30 uur in optocht vertrokken naar het schutsterrein aan de Haarenseweg. Daar wordt de koningsvogel op de boom geplaatst en krijgt het koningszilver een plekje onder de boom, een teken dat de titel vacant is. Nadat door loting de volgorde van de overige deelnemende schutters is bepaald, lost de heersende koning het eerste schot op de vogel. Degene die het laatste stuk van de houten vogel naar beneden weet te schieten, mag zich voor de komende vier jaar koning van het Sint-Willebrordusgilde noemen. Naar verwachting zal de uitslag van de wedstrijd tussen 15.00 en 16.00 uur bekend zijn.

Om 16.30 uur wordt de nieuwe koning officieel ingehuldigd. Nadat hij (of zij) de eed op het koningschap heeft afgelegd en alle rechten en plichten heeft aanvaard, krijgt hij het koningszilver omgehangen en de scepter overhandigd. Als teken van zijn waardigheid heeft hij daarna het recht om over het gildevaandel te lopen en brengen de vendeliers een vendelgroet. Vervolgens trekt het gilde in optocht door het dorp om de nieuwe koning aan de Essche bevolking te tonen. Degenen die het koningschieten van nabij willen volgen, zijn maandag vanaf 13.00 uur welkom aan de Haarenseweg.

FOTO LINKS: Wie volgt Leo Konings op als koning van het Essche Sint-Willebrordusgilde? Dat wordt duidelijk op kermismaandag 24 juli. (Foto: Sint-Willebrordusgilde).