Afbeelding
Foto:

PRIJSVRAAG VERNIEUWD CENTRUMPARKJE

Bedenk een naam voor vijver en boomgaard

In de boomgaard achter het monumentale Hofje aan de Markt in Boxtel zijn de voorbije weken wandelpaden aangelegd, die doorlopen rond de aanpalende gemeentevijver bij de raadzaal aan de Dr. Van Helvoorstraat. Het gemeentebestuur heeft een prijsvraag uitgeschreven om een passende naam te vinden voor het centrumparkje. Tot 11 augustus zijn suggesties welkom via zomerprijsvraag@boxtel.nl.

De winnaar van de prijsvraag wordt onthuld tijdens de heropening van het vernieuwde centrumparkje die, zoals vorige week reeds gemeld, plaatsvindt op woensdag 30 augustus. De bedenker van de nieuwe naam ontvangt een pakket met streekproducten, onder meer gemaakt van appels en peren uit de boomgaard, maar ook honing van de bijen die het insectenhotel bevolken. Bovendien zit in het pakket een houten 'boompje' met zonnecellen die energie opwekken waarmee een mobiele telefoon kan worden opgeladen.

De gemeentevijver (foto boven) is een restant van de vroegere Binnendommeltjes, maar heeft in de loop van de tijd meermalen een verandering ondergaan. De laatste keer in 1998 tijdens de bouw van de raadzaal. Toen is ook de kademuur opgetrokken. Het kunstwerk van bronzen eenden dat de fontein in de vijver siert, verwijst naar het Boxtelse gemeentewapen. De plek waarop de raadzaal werd gebouwd, maakte vroeger deel uit van het tuinencomplex van de villa's Phaff en Crols aan de Rechterstraat, die vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw enkele decennia onderdak boden aan de congregatie van missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika, kortweg witte zusters genoemd. De boomgaard (foto onder) maakte honderden jaren deel uit van het oudevrouwengasthuis dat in 1645 werd gesticht door weldoenster Magdalena van der Stappen. In het monumentale Hofje is onder meer het VVV-kantoor gevestigd.

Omdat de nieuwe naam straks een officiƫle aanduiding is voor openbaar gebied, moeten voordrachten voldoen aan diverse wettelijke voorschriften. Deze zijn te raadplegen via www.boxtel.nl. (Foto's: Henk van Weert).

Afbeelding