'Mantelzorgers

in Boxtel zijn

volledig verzekerd'

Combinatie95 wil dat mantelzorgers in de gemeente Boxtel recht krijgen op een aansprakelijkheidsverzekering. Dat schrijft de politieke partij in een brief aan het college van B. en W. Andere vrijwilligers kunnen daar volgens hen wél aanspraak op maken. Zorgwethouder Eric van den Broek stelt de partij gerust. Ook mantelzorgers zijn volgens hem volledig verzekerd.

Eerder trok de lokale fractie van CDA aan de bel bij de gemeente. Die betreurde het dat Boxtel mantelzorgers niet goed genoeg informeerde over het bestaan van een vrijwilligersverzekering. Wethouder Van den Broek beloofde verbetering. Hij zou ambtenaren op de hoogte stellen van het feit dat mantelzorgers net als andere maatschappelijke vrijwilligers ook onder de automatische vrijwilligersverzekering vallen.

Combinatie95 dook na de vragen van het CDA dieper in de materie. In het schrijven stelt zij dat andere Boxtelse vrijwilligers dankzij deze verzekering gedekt zijn bij persoonlijke ongevallen en schade aan eigendommen. Ook genieten ze bescherming wanneer het gaat om wettelijke aansprakelijkheid. Volgens de politieke partij moeten mantelzorgers dat laatste echter ontberen.

RISICO

Volgens Combinatie95 lopen mantelzorgers - net als andere vrijwilligers - ook risico binnen hun mantelzorgrelatie. Of het nu om buren, vrienden of familie gaat. De partij stelt dat ook zij onverhoopt materiële en immateriële schade kunnen toebrengen aan iemand. ,,Het ontbreken van die aansprakelijkheidsverzekering is een onwelkome rem op het verrichten van mantelzorg. Mantelzorgers kunnen immers voor onwelkome verrassingen komen te staan wanneer hun cliënten hen aansprakelijk zouden stellen. (...) Het staat haaks op het grote maatschappelijke belang van mantelzorg", vindt de politieke partij. De zorgen van Combinatie95 zijn dus onterecht. Van den Broek geeft aan dat mantelzorgers net zo goed verzekerd zijn als andere vrijwilligers.