Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

HUISARTS KEES VAN ROOIJ (91) OVERLEDEN

Grondlegger Vier Kwartieren én basisscholen in Boxtel-Oost

HENK VAN WEERT

Zijn laatste 'spreekuur' als huisarts in Boxtel hield Kees van Rooij niet in de mede door hem gestichte dokterspraktijk op Hoogheem, maar in zaal De Adelaar. Tijdens die afscheidsreceptie in maart 1990 liep het storm. Geen wonder, want 28 jaar lang zorgde hij voor zijn patiënten, maar zette hij zich ook in voor de lokale gemeenschap. Zaterdag overleed de geboren en getogen Amsterdammer.

Na vier jaar werkzaam te zijn geweest in Maasbracht, vestigde Van Rooij zich in 1962 in Boxtel waar hij de praktijk met 4.500 patiënten van Frans Kluijtmans overnam. De praktijk was gevestigd aan de Bosscheweg, de plek waar Van Rooij decennialang bleef wonen. ,,Ik was nummer 102 die reageerde maar ben het uiteindelijk toch geworden. Enkele jaren ervaring gaven de doorslag", vertelde Van Rooij begin 2008 tijdens een interview bij gelegenheid van zijn gouden huwelijksjubileum. ,,Én de zin in jouw sollicitatiebrief waarin je omschreef dat je een ongetemde werklust had", lachte echtgenote Ans.

De praktijk groeide en in 1970 kwam Thom van Thiel erbij. Een jaar later openden de twee huisartsen de eerste groepspraktijk van Brabant in een van de pas opgeleverde Hoogheemflats. Deze praktijk stond aan de basis van het huidige gezondheidscentrum De Vier Kwartieren, dat in 1990, kort nadat Van Rooij stopte, werd geopend.

MOLENWEIDE

Naast zijn werk als huisarts was Van Rooij ook twintig jaar verpleeghuisarts van Molenweide, het woonzorgcentrum aan de Achterberghstraat dat momenteel wordt verbouwd tot wereldhuis. Daar woonden Van Rooij en zijn echtgenote ook de laatste jaren van hun leven. In 2012 schonken zij nog een beeld dat een fraaie plek in de tuin kreeg.

Bij zijn afscheid als arts van Molenweide werd Van Rooij in 1991 benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Die onderscheiding kreeg hij ook voor zijn verdiensten buiten de gezondheidszorg. Met name in het Boxtelse onderwijs was Van Rooij actief. Hij was voorzitter van het schoolbestuur Sint-Petrus en stond onder meer aan de wieg van de bouw van de scholen De Hobbendonken (1972) en De Vorsenpoel (1975). Provinciaal én landelijk zette Van Rooij zich bestuurlijk in voor het Nederlands Huisartsen Genootschap. Ook was hij werkzaam voor de reclassering.

Kees van Rooij werd 91 jaar. (Foto onder: Albert Stolwijk, 2009).