Een prachtige omgeving om op de fiets van te genieten, vinden Toos (links) en Nettie van het Liempdse buitengebied. Gistermiddag kwamen ze even op adem onder een boom aan de Molendijk. (Foto: Peter de Koning)
Een prachtige omgeving om op de fiets van te genieten, vinden Toos (links) en Nettie van het Liempdse buitengebied. Gistermiddag kwamen ze even op adem onder een boom aan de Molendijk. (Foto: Peter de Koning) Foto:

1.100 deelnemers Rooi Fietst genieten van Liempde

'Warm? Juist heerlijk onder de bomen'

Wat doet een mens op een tropische woensdag? ,,Lekker fietsen", vinden Toos en Nettie uit Veghel. In de schaduw van een grote boom aan de Molendijk in Liempde nemen ze een flinke hap uit een boterham met berliner. ,,Warm? Daar voel je niks van als je fietst. Het is hier prachtig en lekker koel onder de bomen", vertellen ze.

Toos (83; links op het bankje) en Nettie (67) doen mee aan de fietsvierdaagse Rooi Fietst, die vandaag, donderdag 20 juli, de laatste etappe beleeft. ,,Liefst 1.100 fietsers doen mee, maar daar merk je onderweg niets van. Alleen nu we hier onder een boom zitten, moeten we voortdurend zwaaien naar andere deelnemers", lacht Nettie. De route voert onder andere door de mooie buitengebieden van Liempde. En dat kunnen de twee Veghelse dames erg waarderen. ,,Veghel en omgeving kennen we inmiddels wel. Eerlijk gezegd vind ik het hier veel mooier, veel groener vooral", vertelt Toos.

Toos en Nettie waren jarenlang buren en kennen elkaar dus goed. Desondanks maken ze deze week voor het eerst samen een fietstocht. En meteen een vierdaagse. Toos zit te glimmen onder de Liempdse boom: ,,Heerlijk. Ook al moest ik er een paar dingen voor afzeggen. Weet je, hoe ouder je wordt, des te belangrijker is het om in beweging te blijven." Nettie knikt: ,,Anders kun je straks niets meer. We hebben nu 35 kilometer gehad. Tijd voor een boterham. Nog tien kilometer en dan zit dag drie er al weer op. Vanmiddag gaan we samen kienen in Veghel. Ook gezellig."