Jurgen van Dun (vooraan, rechts) maakt deel uit van een groep van elf mensen, allemaal uit Boxtel.
Jurgen van Dun (vooraan, rechts) maakt deel uit van een groep van elf mensen, allemaal uit Boxtel. Foto: Jurgen van Dun

'BOXTELSE ROTONDE' MET JAS DE KEISTAMPER IN MALDEN OP LAATSTE WANDELDAG

Polonaise op straat tijdens Nijmeegse Vierdaagse

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Vier keer dertig, veertig of vijftig kilometer. Vele duizenden wandelaars, verdeeld over de drie afstanden, maken zich op voor de laatste wandeldag. Om lopers uit de gemeente Boxtel een laatste hart onder de riem te steken, nemen gelegenheidsorkest Vierdaagseklocht en reus Jas de Keistamper morgen, vrijdag 21 juli, de gehele dag een rotonde in Malden in. Brabants Centrum volgde de voorbije dagen drie wandelaars: Jurgen van Dun, Bernadette Roestenburg en Lindsay Swinkels.

Precies veertig jaar. Zo lang zit er tussen de eerste en tweede deelname van Bernadette Roestenburg (59) uit Liempde. ,,Toen heb ik dagelijks dertig kilometer gewandeld. Ik kreeg echter geen medaille, daarvoor had ik minstens veertig kilometer moeten wandelen. Dat heeft me altijd een beetje dwarsgezeten. Vandaar dat ik nogmaals meedoe", vertelt de Liempdse, die samen met haar zus en schoonzus aan de wandel is. ,,Ik kan me nog herinneren dat ik veertig jaar geleden met stip eerste werd in het blarenklassement. Hopelijk verloopt dat dit jaar anders..."

Na dag twee had Bernadette nog geen enkele blaar, maar wél een goed gevoel over de Vierdaagse. ,,Het is een ontzettend gezellig evenement. Overal staan mensen langs de kant om je aan te moedigen of snoepjes uit te delen." En ondanks dat ze er een beetje tegenop zag, verliep ook dag twee zeer voorspoedig. ,,Veel drinken, af en toe wat zout nemen en op tijd rusten: aan die adviezen hebben we ons gehouden", aldus Bernadette. ,,Bovendien kwamen we langs de route veel Liempdse fans tegen en alle andere toeschouwers steunden ons volop, dat was geweldig. We kregen hetzelfde gevoel als tijdens de Samenloop voor Hoop in Liempde." Of de verschillen tussen haar eerste en tweede Vierdaagse groot zijn? ,,Het is in ieder geval wat drukker dan vroeger..."

SERIEUS

Als mijn vader het kan, moet ik het ook kunnen. Dat dacht Lindsay Swinkels (31) toen ze haar vader Martien Mosink de Nijmeegse Vierdaagse zag lopen. ,,Toen ik zondag mijn bandje voor de veertig kilometer ophaalde bij de inschrijftent, werd het serieus", lacht de Boxtelse. ,,Helaas heb ik niet zoveel kunnen trainen door mijn onregelmatige werk en jonge kinderen. Maar ik ga ervoor, desnoods op wilskracht." Ze loopt samen met haar tante Elise van Weert, vader Martien en enkele leden van zijn vaste wandelclubje.

Omstreeks 14.00 uur kwam Lindsay op de eerste dag over de finish. ,,We hebben genoten van de mooie plaatsjes en de vele mensen langs de kant en gaan er morgen weer tegenaan", liet ze weten. Ook de tweede wandeldag voltooide ze. ,,Ik sta ervan te kijken hoe goed het gaat. En wát een sfeer. Normaal loop ik de polonaise in de kroeg, maar nu op straat!"

RESORT

Jurgen van Dun (31) nam al vijf keer eerder met succes deel aan het wandelevenement. ,,Ik wil de Nijmeegse Vierdaagse 25 keer voltooien, dus ik heb nog even te gaan", aldus de Boxtelaar. ,,Ik heb veel getraind, dus ben positief gestemd. En natuurlijk slepen we elkaar er wel doorheen." Jurgen wandelt namelijk met tien andere mensen uit Boxtel. De hele groep verblijft op een adres in Nijmegen. ,,Het lijkt wel een resort, alles wordt voor ons geregeld: eten, massages."

De gehele groep voltooide de eerste dag. ,,Bij sommige mensen verliep het wat minder goed, maar we zijn er in ieder geval. Ook ik had wel wat last van de spieren. Maar ik ben een diesel en verwacht de komende dagen op stoom te raken..." De tweede dag verliep dan ook super voor Jurgen. ,,Helaas is er één maatje uitgevallen, waardoor we de komende dagen met tien mensen verder moeten."

Morgen, tijdens de laatste dag van de Vierdaagse, nemen blaasorkest Vierdaagseklocht en reus Jas de Keistamper de rotonde nabij de Droogsestraat in om alle wandelaars te onthalen.

Het publiek uit Oosterhout was zó vroeg uit de veren dat ze de wandelaars in ochtendjassen aanmoedigden. In het midden Bernadette Roestenburg uit Liempde.
Lindsay Swinkels met haar vader Martien Mosink, Elise van Weert en de rest van haar wandelgroep.