Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

HOBBYCENTRUM BOXTEL TIMMERT AAN DE WEG

Vogelhuis siert generatietuin Liempde

LINDA VAN DE WIEL

Er wordt flink aan de weg getimmerd bij Hobbycentrum Boxtel aan de Baroniestraat in Boxtel. Zowel letterlijk als figuurlijk. Dit werd vrijdag zichtbaar toen de vrijwilligers van de generatietuin in Liempde een prachtig vogelhuis aangeboden kregen, gemaakt door deelnemer en vrijwilliger Tom Heidelberg. Het fraaie cadeau werd uiteraard verheugd aangenomen.

Hobbycentrum Boxtel bestaat ruim een jaar en wordt door voorzitter Theodoor

van Leeuwen omschreven als 'een ontmoetingsplek voor vijftigplussers'. ,,Wij werken vanuit het motto ontmoeten, doen en leren. Wekelijks komen er ongeveer 300 mensen en 45 vrijwilligers bijeen die deelnemen aan één van de dertig hobby's die er momenteel aangeboden worden", vertelt Van Leeuwen. De activiteiten zijn uiteenlopend. Van bloemschikken tot yoga, lezingen en inderdaad houtbewerken: er is voor elk wat wils. ,,En", benadrukt de voorzitter, ,,Als een deelnemer een leuk idee voor een hobby of activiteit heeft, kijken we hoe we dit kunnen regelen." Het hobbycentrum is op alle werkdagen geopend van 09.00 tot 12.30 uur en van 13.00 uur tot 17.00 uur.

VRIJWILLIGERS

Tom Heidelberg is als zogenaamd houtmeester verantwoordelijk voor de bewerking van hout in het hobbycentrum ,,Ik begeleid op vier middagen groepjes mensen die graag timmeren. Het is behoorlijk druk, dus ik ben nog op zoek naar een collega die verstand heeft van houtbewer-


Weer nieuwe

ambassadeurs

Gastvrij Liempde

In navolging van de eerste lichting ambassadeurs die slaagde in januari, heeft onlangs een tweede groep Liempdenaren de cursus van Gastvrij Liempde afgerond. Daarin hebben de cursisten zichzelf verdiept in allerlei Liempdse onderwerpen; van historie tot natuur.

De vijftien deelnemers ontvingen een raamsticker en een speldje. Ze worden ingezet om Liempde - als gastvrij hart in nationaal landschap Het Groene Woud - op de kaart te zetten. Zo informeren ze toeristen die het dorp bezoeken, maar zullen ze ook een rol vervullen als gastheer of -vrouw in toekomstig bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. Daarnaast stroomt een aantal ambassadeurs door naar de gidsenopleiding van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) om in de toekomst excursies te verzorgen. De nieuwe ambassadeurs zijn: Mieke Beerens, Joanita van den Biggelaar, Greetje Boleij, Frank van Bommel, Arthur Brands, Conny Claassen-Meijer, Jaco Everaers, Jelle Faber, Marloes van Heerebeek-Martens, Maaike van de Laar, Gerrie de Rooij-van Oirschot, Jos en Miranda Sanders, Tonnie van der Velden en Penny van Vlerken.

AANMELDEN

De cursus werd georganiseerd door SPPiLL in nauwe samenwerking met heemkundekring Kèk Liemt en Natuurwerkgroep Liempde. In september wordt de cursus opnieuw gegeven. Belangstellenden kunnen zich vóór 15 augustus aanmelden via e-mailadres info@sppill.nl of telefoonnummer 06-83 24 62 26. Deelname kost 25 euro, exclusief BTW.

king of timmeren en die het leuk vindt om mensen op weg te helpen." Net als Hobbycentrum Boxtel leunt ook de prachtig aangelegde generatietuin in Liempde op een groepje actieve vrijwilligers dat onder meer elke maandagochtend zorg draagt voor het onderhoud. Vorig jaar juni is de tuin geopend; het initiatief lag bij Diny Stolvoort en Bert Habraken. Zij stonden ook aan de wieg van een generatie- en beweegtuin bij de Kinderboerderij en bij zorgcentrum Simeonshof in Boxtel. Habraken: ,,De plek waar de generatietuin in Liempde is aangelegd, werd voorheen gebruikt als vuilnisbelt en was daardoor een doorn in het oog van de buurtbewoners."

Daarvan is nu totaal geen sprake meer: oud en jong, mobiel of met beperking, de prachtig aangelegde tuin is voor iedereen toegankelijk. Er wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt door bewoners van zorgcentrum De Vlaswiek, Cello en door leerlingen van basisschool De Oversteek. Waar in Liempde op dit moment nét voldoende vrijwilligers zijn, is dat niet het geval bij de generatie- en beweegtuin nabij Kinderboerderij Boxtel aan het Apollopad. Stolvoort: ,,Er is slechts een klein aantal vrijwilligers actief, waardoor die groep erg belast wordt. We zijn dan ook op zoek naar een aantal mensen dat zich wil inzetten voor het onderhoud." Zij kunnen zich melden bij Kinderboerderij Boxtel.

Belangstellenden voor Hobbycentrum Boxtel kunnen voor meer informatie terecht op www.hobbycentrumboxtel.nl. Vrijwilligerswerk is immers leuk en zinvol, zoals een bekend citaat van Loesje aantoont: 'vrijwilligers zijn de volwassen versie van goede feeën'.

FOTO BOVEN: Het nieuwe houten vogelhuis, vervaardigd door Tom Heidelberg (links van het vogelhuisje), werd vrijdag door Hobbycentrum Boxtel aangeboden aan vrijwilligers van de generatietuin in Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).


Inschrijven voor kermisvissen bij plas Den Hulzer

Jaarlijks wordt op kermiszaterdag in Liempde een viswedstrijd gehouden op de oevers van vijver Den Hulzer aan de Laarakkerweg. Belangstellenden kunnen zich tot en met donderdag 27 juli inschrijven.

Aan het kermisvissen kunnen niet alleen leden van de Liempdse hengelsportvereniging De Laatste Kans deelnemen; ook vissers die aangesloten zijn bij Ons Genoegen (Boxtel), Het Hoefijzer (Olland), BHV (Boskant) of ERHV (Sint-Oedenrode) kunnen van 13.30 tot 16.00 uur meedingen naar de prijzen. Inschrijven kan bij organisator Piet van de Ven, De Wilgen 19 of café De Ploeg in Liempde, Dierenspeciaalzaak Boxtel (voorheen Dobey) in winkelcentrum Oosterhof en De Borchmolen in Sint-Oedenrode.