Afbeelding
Foto: Huub Thorissen

Kunst op Stapel (5)

Pelgrim

In kasteelpark Stapelen zijn tot eind september kunstobjecten in de openbare ruimte te zien tijdens de gratis toegankelijke biënnale Kunst op Stapel. In Brabants Centrum verschijnt een serie waarin wekelijks de diverse kunstwerken nader worden toegelicht door kunstenaar Huub Thorissen, bestuurslid van Kunst Stichting Boxtel (KSB). Deze keer bespreekt hij Pelgrim van Kees van Raaij.

Deze pelgrim liep van Rome naar mijlpaal Millingen aan de Rijn. De Romeinse reiziger overbrugde ruim 1.500 kilometer én 2.000 jaar. Doodmoe van een barre tocht vol verschrikkingen door steden, dorpen én eeuwen staat hij nu als beeld in het park van Stapelen. De rood-oranje stenen in een stalen frame steken af tegen het groene gras.

De armen en benen zijn opgebouwd uit scherven van Romeinse dakpannen die gevonden zijn in de buurt van Nijmegen. De ruggenwervel daarentegen is gemaakt van licht gebogen scherven die afkomstig zijn van Romeinse waterleidingen. Dit is afval van de vele opgravingen. Het beeld draagt het teken met de letters SPQR, Senatus Populusque Romanus: de senaat en het volk van Rome. Daarmee slaat de pelgrim een brug tussen ruimte en tijd. SPQR staat nog altijd in het gemeentewapen en op putdeksels van de stad Rome. SPQR is nog steeds het vignet van een schijndemocratie.

NIEUWE MARKT

Nijmegen was onderdeel van de grens tussen het Romeinse Rijk en de zogenaamde Germaanse gebieden. In Nijmegen was van 71 tot 104 na Christus het tiende legioen van de Romeinen gelegerd. De legionairs hadden vele goederen nodig, waar ze een goede prijs voor konden betalen omdat ze een redelijk salaris ontvingen. De naam Nijmegen is afgeleid van de Latijnse aanduiding 'novio magus', wat 'nieuwe markt' betekent. De Romeinen verlieten in de derde eeuw de legerplaats. (Foto: Huub Thorissen)