Afbeelding
Foto: Daisy Renders

ANTOON SCHELLEKENS GEHULDIGD DOOR MUZIEKVERENIGING SINT-LAMBERTUS

'Tachtig jaar muzikant in hart en nieren'

WENDY VAN LIJSSEL

Muziekvereniging Sint-Lambertus in Gemonde organiseerde zaterdag een zomeravondconcert in en om de kiosk in het dorp. De gelegenheid werd aangegrepen om oud-Gemondenaar Antoon Schellekens - inmiddels 91 jaar oud - te huldigen. De jubilaris is liefst tachtig jaar lid van het gezelschap. ,,Ik heb veel warme herinneringen aan Sint-Lambertus. Ik kan er wel een boek over schrijven", zegt Schellekens.

Naast Schellekens werden ook Gerard Steenbakkers (vijftig jaar lid), Jan Verbruggen en Bart Geerts (beide zestig jaar lid) gehuldigd. Burgemeester Jan Pommer van de gemeente Sint-Michielsgestel gaf acte de présence om de jubilarissen te huldigen. Het lidmaatschap van Schellekens vond hij 'uniek'. ,,Dit heb ik nog nooit meegemaakt", vertelde hij zaterdag tijdens het zomeravondconcert.

MUZIKALE GENEN

De muzikale genen van Schellekens werden toevalligerwijs door zijn onderwijzer op de lagere school ontdekt. ,,Muziekvereniging Sint Lambertus vierde in 1939 haar 25-jarig bestaan. In aanloop daar naartoe zocht meester De Laat nieuwe leden. In 1937 sloot ik me aan. Ik was toen elf jaar", blikt de oud-Gemondenaar terug.

Heel wat kinderen meldden zich destijds aan, maar sommigen werden tot hun grote verdriet direct naar huis gestuurd omdat ze de aanleg voor het bespelen van een instrument misten. Schellekens blonk echter uit. Hij kreeg een piston - oftewel een kornet - in zijn handen geduwd. ,,Echte muzieklessen kregen we niet.", vertelt hij. ,,We hadden een muziekboekje waar noten in stonden. Die moesten we dan proberen te blazen. Als ik een noot kende, kwam er weer eentje bij. Zo leerde ik het gaandeweg."

Muzieklessen om te leren blazen - die tegenwoordig worden gegeven - vindt Schellekens overbodig. ,,Je moet aanleg hebben, een goed gehoor, gevoel voor muziek, veel macht en kracht in je lippen en dat krijg je vooral door veel te oefenen. Ook thuis." Om zijn statement te bekrachtigen, meldt hij: ,,Het is te vergelijken met leren fietsen. Je begint voorzichtig, maar hoe meer je het doet, hoe beter je wordt. Uiteindelijk kan je zelfs wielrennen."

TUBA

Na de piston volgden een bugel, een schuiftrombone en een tuba. Laatstgenoemd instrument bespeelde hij de laatste decennia en wist voorgoed zijn hart te veroveren. ,,Dat je met een paar ventielen 27 à 28 tonen kunt maken met lipzendingen. Dat vind ik nog steeds prachtig."

Ook bij muziekvereniging Gimmese Kapel bespeelde hij het instrument. Schellekens stond mede aan de wieg van de blaaskapel die onder de vlag van de muziekvereniging speelt. Hoewel hij claimt geen les te hebben gehad, vertelt de muzikant terloops wél veel geleerd te hebben van alle dirigenten die hij in verloop van tijd voorbij zag komen. Volgens Schellekens is muziek maken 'het mooiste wat je kunt doen'. Hij is dan ook een muzikant in hart en nieren. ,,Het is één van de fijnste sporten en opvoedkundig is het ook lang niet verkeerd. Bij een muziekvereniging leer je dat samenwerken heel belangrijk is. Door naar elkaar te luisteren, vorm je ondanks allemaal verschillende partijen, toch één geheel. Het is een samenspel."

Een goede muzikant word je volgens Schellekens echter niet zomaar. ,,Je moet elke repetitie en uitvoering bijwonen. Ik heb er maar weinig overgeslagen." Tijdens het zomeravondconcert haalde de musicus herinneringen op aan zijn actieve periode bij de muziekvereniging. In 1946 stond hij bijvoorbeeld vooraan toen de kiosk gebouwd moest worden op het landje dat Sint-Lambertus kocht van de familie Maas voor negentig gulden.

HERINNERINGEN

Na al die jaren kan Schellekens een boek volschrijven over alle mooie herinneringen die hij heeft aan Sint-Lambertus. ,,Gemonde heeft een prachtig korps. We hebben in de hoogste klasse gespeeld. Onderling was het gezellig en ik heb het altijd enorm naar mijn zin gehad."

BADKAMER

Twee jaar geleden verhuisde Schellekens naar Waalwijk waardoor hij niet meer kon repeteren met de muziekvereniging. Dat mist hij enorm. De tuba blijft echter nooit lang onaangeroerd bij hem thuis. Schellekens lacht: ,,Ik woon in een appartementencomplex. Om geluidsoverlast te voorkomen blaas ik dan in de badkamer..."

FOTO BOVEN: Antoon Schellekens is al tachtig jaar lid van muziekvereniging Sint-Lambertus in Gemonde. Burgemeester Jan Pommer van Sint-Michielsgestel huldigde de jubilaris zaterdag tijdens het zomeravondconcert van de fanfare. (Foto: Daisy Renders).