17 MUZIKANTEN IN SPE DIENEN ZICH AAN

Muziekonderwijs pijler in kunst- en cultuurnota

PÅL JANSEN

Muziekeducatie is een van de zes pijlers in de nieuwe cultuurnota van wethouder Marusjka Lestrade die op 5 september in de gemeenteraad wordt behandeld. De 'drietrapsraket' die zij daarvoor introduceerde, moet muziek maken zowel in de breedte als in de diepte bevorderen bij de jeugd. Muziek met een Staartje is een project dat past binnen de eerste trap: op school kinderen warm maken voor muziek. Na honderd kinderen bereikt te hebben, gaan al zeventien muzikanten-in-spe zich verder verdiepen.

Laagdrempelig, toegankelijk voor docenten om aan te leren en ook ouders bij muziek maken betrekken. Kort gezegd: bij zoveel mogelijk kinderen ervoor zorgen dat muziekmaken populair wordt. In het kort gezegd is dit wat beoogd wordt met 'Muziek met een Staartje'. Aan consulent muziekeducatie Michel Bergman de taak om het uit te voeren. ,,Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar muziek en de invloed op de hersenen. Je gaat er bijvoorbeeld geconcentreerd door werken en het is goed voor de motorische ontwikkeling."

Zo kon hij verwijzen naar tal van studies over de positieve invloed van muziek op het onderwijs. ,,Als je tafels leert terwijl je dat combineert met een ritme...", zegt Bergman terwijl hij op de tafel tikt. ,,Dat gaat dan een stuk makkelijker."

BETROKKENHEID

Lestrade ziet naast de positieve rol in het onderwijs, ook de verbindende factor die muziek met zich meebrengt. Ze verwees daarbij naar de stagiair Soufiane Yousfi van Brede Scholen Boxtel die samen met Bergman op de Prinses Amaliaschool een slagwerkproject opzette voor tien leerlingen uit diverse culturen. ,,Uiteindelijk hebben ze met elkaar nog over respect gediscussieerd", geeft Lestrade aan. ,,Maar van Soufiane leerden we ook dat muziek maken heel anders gaat binnen zijn familie. Het is daar niet één keer in de week een half uurtje pianoles volgen, maar dan gaan ze allemaal samen met elkaar thuis muziek maken." Het geeft een inkijkje in hoe familiebanden het muziek maken kan versterken en dus ook hoe de betrokkenheid bij ouders vergroot kan worden.

Inmiddels zijn de eerste cijfers over Muziek met een Staartje bekend. Van de honderd kinderen die meededen aan het project, hebben zeventien kinderen zich al aangemeld voor naschoolse lessen. Zeven voor gitaarspelen, zes voor percussie en vier kinderen pakken de viool op.

Meer weten over hoe Muziek met een Staartje in de praktijk gaat? Lees elders op deze pagina het artikel 'Muziek krijgt staartje op Hobbendonken'.