Het CDA diende dinsdagavond een motie in over een proefafsluiting van de dubbele overweg in de Tongersestraat die duidelijk maakt wat de gevolgen zijn voor de verkeersstromen. Alleen Balans stemde hiermee in. (Archieffoto: Peter de Koning).
Het CDA diende dinsdagavond een motie in over een proefafsluiting van de dubbele overweg in de Tongersestraat die duidelijk maakt wat de gevolgen zijn voor de verkeersstromen. Alleen Balans stemde hiermee in. (Archieffoto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

MEERDERHEID PARTIJEN PLEIT VOOR BETERE BURGERPARTICIPATIE BIJ MOVE '31

Verkeer: inzet van raadsverkiezingen 2018

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Het lag binnen de lijn der verwachtingen dat de gevolgen van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) tijdens de behandeling van verkeersbeleidsplan MOVE'31 als opvolger van het GVVP in de Boxtelse gemeenteraad centraal zouden staan. Onderzoek naar een noordelijke ontsluitingsweg, een proefafsluiting van de dubbele overweg: lokale fracties trokken behoorlijk wat uit de kast om wethouder Herman van Wanrooij te overtuigen dat extra maatregelen nodig zijn. Ook de inbreng van inwoners moet zeker niet vergeten worden.

Inspreker Nico Landwehr Johan zei het al voordat de fracties hun zegje konden doen: de inbreng van burgers in de verkeersproblematiek in de gemeente zou serieus moeten worden genomen. ,,Ik hoop dat hier waarde aan wordt gehecht en dat er duurzame oplossingen voor de lange termijn op tafel komen." Zijn standpunt werd onderstreept door meerdere gemeenteraadsleden. ,,Met deze eerste aanzet voor MOVE'31 kiezen we de juiste weg. Wel is het belangrijk om mensen te betrekken bij álle fasen van het traject", zei Dave van de Ven (SP). Ook Dymph van de Vries (VVD) vond een goede vertegenwoordiging van inwoners van belang. ,,De plannen veroorzaken veel onrust; bij zowel burgers als ondernemers. Het is belangrijk dat er een breedgedragen plan komt waaraan iedereen positief wil bijdragen."

Wim van der Zanden (Balans) stak zijn ongenoegen over het proces niet onder stoelen of banken. ,,In het vervolgtraject worden inwoners er wél bij betrokken, maar tijdens de evaluatie van het GVVP niet. Dat is een devaluatie van de inbreng van mensen. Ik vind het niet kunnen en hoop dat er überhaupt nog iemand bereid is om in een werkgroep te gaan zitten."

KEEL DICHTKNIJPEN

Een aloude discussie, de komst van een noordelijke ontsluitingsweg, werd dinsdagavond opnieuw gevoerd. ,,Het is een heikel onderwerp, maar ik wil het tóch onder de aandacht brengen", zei Jan de Koning (INbox), die een lans brak voor onderzoek naar een 'goede noordelijke ontsluiting'. Hij kreeg bijval van Van der Zanden die van mening was dat zo'n ontsluiting dezelfde kans verdient als de parallelstructuur langs de A2, als verbinding voor verkeer tussen de snelweg en N618. In het voormalige verkeers- en vervoersplan GVVP is al geconcludeerd dat de gemeente Boxtel nadrukkelijk baat heeft bij die nieuwe verbinding. Daarom blijft dat uitgangspunt voor MOVE'31 bestaan. Het CDA diende een amendement in om een milieueffectenonderzoek te verrichten voor een noordelijke ontsluitingsweg en Combinatie95 pleitte voor onderzoek naar de kosten van zo'n weg, maar wethouder Herman van Wanrooij wilde er niets van weten. ,,De cijfers van nu wijzen uit dat er geen behoefte aan is."

Ook in een tijdelijke proefafsluiting van de dubbele overweg om de gevolgen zichtbaar te maken, zag Van Wanrooij geen heil. ,,Als je dat doet op het moment dat er nog geen VLK-weg ligt, weet je zeker dat er een grote chaos ontstaat. Ik vergelijk het met een keel dichtknijpen bij iemand en zeker weten dat hij blauw wordt..."

Op CDA en Balans na stemde de gemeenteraad in met de eerste fase van MOVE'31. Een amendement van Combinatie95, waarin werd gevraagd om meer zeggenschap in de uitwerking van het beleid, kreeg op CDA na bijval van alle fracties.

Dat het laatste woord hierover nog niet is gesproken, bleek dinsdagavond wel. ,,Dit thema wordt de inzet van de volgende verkiezingen", voorspelde Van de Ven (SP). ,,Ik verheug me op de debatten, maar hoop dat niemand het gezamenlijk belang uit het oog verliest."