Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KONINGSCHIETEN OP KERMISMAANDAG

Kermis in Esch dit jaar
zonder botsautobaan

CARRY DIRKX

Van vrijdag 21 juli tot en met dinsdag 25 juli is het kermis op het Marktplein van Esch. De wegen rond het plein worden niet afgesloten, want alle attracties passen op het terrein. De kermis moet het dit jaar namelijk stellen zonder botsauto's. Voor de oudere jeugd komt wel de spectaculaire 'wip' naar het dorp. Het was voor kermisorganisator Verdonk niet gemakkelijk exploitanten van grotere attracties naar Esch te krijgen. ,,We hadden gehoopt op meer", zegt Aletta Verdonk.

,,De kermis in Esch heeft onder de exploitanten niet de grootste naam", drukt Verdonk zich diplomatiek uit. ,,Er zijn te weinig verdiensten en die staan niet in verhouding tot de kosten." Het bureau organiseert dit jaar voor het eerst de kermis in Esch, Haaren en Helvoirt. Verdonk: ,,In alle dorpen hebben we overleg gehad met plaatselijke ondernemers, in Esch met Ons Café, om te kijken of we samen wat kunnen doen. Voor Ons Café is het echter niet rendabel om een tent neer te zetten op het kermisterrein. We hebben het er zelfs over gehad de kermis te verplaatsen naar de straat van het café, maar dat gaat niet."

De gemeente Haaren heeft deze optie serieus onderzocht. ,,De verkeerssituatie laat dat niet toe", zegt de woordvoerder van de gemeente. ,,Misschien in de toekomst." Het dorpscafé organiseert nu een eigen feestprogramma.

Verdonk had gehoopt op meer grote attracties. ,,Je wilt dat het echt een feestje wordt voor de bewoners; daar doe je het voor. Maar het zal lastig blijven in Esch, want het terrein is klein, ook als je wegen afsluit." Wat is er wel te doen op de kermis? Voor de kleintjes: een kindermolen, eendjes hengelen, touwtje trekken. Ook nog bussensport (blik gooien), grijpers, een bungee trampoline en de wip. En er is een suikerspin/popcorn-kraam. ,,We hopen op voldoende aanloop", zegt de woordvoerder van de gemeente. ,,In het najaar houden we een evaluatie, samen met lokale ondernemers."

KONING

Op de kermismaandag vindt het traditionele, vierjaarlijkse, koningschieten van het Essche Sint-Willebrordusgilde plaats. De leden van het gilde zijn de hele dag in touw, met onder andere een eucharistieviering en een Brabantse koffietafel. Vanaf ongeveer 13.00 uur vindt het daadwerkelijke koningschieten plaats op het schutsterrein aan de Haarenseweg. Wie het laatste stuk van de houten koningsvogel van de 'boom' weet te schieten, mag zich de komende vier jaar gildekoning noemen en neemt die titel over van Leo Konings. Alle belangstellenden zijn welkom.

FOTO ONDER: Bezoekers aan de kermis in Esch moeten het dit jaar doen zonder botsautobaan. Kermisorganisator Verdonk laat weten dat het niet gemakkelijk was om exploitanten van grotere attracties naar het dorp te krijgen. De kermis vindt plaats tussen 21 en 25 juli. (Archieffoto: Peter de Koning).