GEMEENTERAAD VOL LOF OVER AGENDA

Boxtel gaat verbintenis aan met duurzaamheid

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Ja, ik wil. Dat was dinsdagavond het antwoord van gemeenteraadslid Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) op de vraag van inspreker Jan van der Weijden (voorzitter Energie Coöperatie Boxtel) of de gemeente de volledige verantwoordelijkheid voor de duurzaamheidsagenda wilde dragen en dus grote keuzes gaat maken. En net als PvdA/GroenLinks stemden alle fracties, op Balans na, in met deze ambitieuze verbintenis.

Wethouder Peter van de Wiel leek dinsdagavond na de eerste termijn over de 'Visie Duurzaam 2030' een beetje verbaasd. ,,Het komt niet veel voor dat zo'n belangrijk beleidsdocument, dat de gehele toekomst van Boxtel gaat bepalen, op zo'n manier behandeld wordt." Er werd immers met veel lof gesproken over de duurzaamheidsagenda, het werkstuk dat tot doel heeft de hele samenleving te verduurzamen en uiteindelijk moet zorgen voor een energieneutraal Boxtel in 2030. Het document omvat liefst 64 actiepunten, van plaatsing van windmolens en zonnepanelen tot bijdragen voor inwoners om aanpassingen te kunnen doen aan woningen en tuinen.

Inspreker Jan Juffermans, die gerust de duurzaamheidsgoeroe van Boxtel mag worden genoemd, sprak over 'een moedig besluit van Boxtel'. ,,Tijdens de totstandkoming van deze visie is optimaal gebruik gemaakt van de kennis van inwoners, het bedrijfsleven en de gemeenteraad. We kunnen aan het werk, liefst zo snel mogelijk."

COMMUNICATIE

Het feit dat duurzaamheid in de breedste zin van het woord (sociaal, economisch en ecologisch) is opgepakt, kon op goedkeuring van meerdere fracties rekenen. ,,Duurzaamheid is een zaak is voor iedereen", stelde Marria van den Hoven (INbox). ,,De gevolgen van milieuvervuiling worden steeds duidelijker. Het is zaak om dit tegen te gaan: op álle niveaus", zei Rinze van der Veen (SP). Ook was de gemeenteraad te spreken over de manier waarop de agenda tot stand kwam, met hulp van tientallen inwoners. ,,Onze taak om als volksvertegenwoordiger op te treden, raken we kwijt. Gelukkig maar", stelde Van den Einden.

Enkele kanttekeningen werden nog wel gemaakt, met name over communicatie en educatie over duurzame maatregelen. ,,We moeten ervoor zien te zorgen dat mensen net zo enthousiast worden als de werkgroep", aldus Van den Hoven. ,,Communiceer niet alleen over de projecten en resultaten, maar over het waarom en de manier van denken en doen", voegde Hélène van As (CDA) toe.

Wethouder Van de Wiel gaf aan er uitermate van bewust te zijn dat de duurzaamheidsagenda geen vrijblijvend document is. ,,Het schept verplichtingen en we moeten ons committeren aan afspraken. De stip op de horizon is nu door de samenleving gezet en door de gemeenteraad bevestigd. Nu moeten we ermee aan de slag."

Opvallend was dat Balans tijdens de behandeling van de duurzaamheidsagenda geen uitspraken deed. Later zei Wim van der Zanden er wel iets over, tijdens de behandeling van MOVE'31 waarover elders op deze pagina meer te lezen is. ,,Duurzaamheid kost veel geld. Als wij moeten kiezen tussen een duurzame toekomst of infrastructuur voor de toekomst, dan hebben wij onze keuze gemaakt." In zijn stemverklaring stelde Van der Zanden dat het goed is dat duurzaamheid breder is opgepakt dan slechts ecologie. ,,Echter kunnen we niet instemmen met de enorme financiële offers die het van al onze burgers vraagt en dan met name het energieneutraal maken van Boxtel in 2030. Zeker gezien het zeer kleine groepje enthousiaste burgers dat betrokken is bij het opstellen van deze visie, waardoor realiteitszin soms ondergeschikt is aan utopie." De rest van de fracties stond wel achter de plannen.


Dansmiddag Walnoot

In gemeenschapshuis De Walnoot staat zondag 16 juli vanaf 14.00 uur een dansmiddag met duo Stardust Live en de band New Harvest op het programma. Alle soorten dansmuziek en -stijlen komen voorbij, zoals foxtrot, rumba country en linedance. Kaarten kosten acht euro, in de voorverkoop zes euro. Reserveren is mogelijk via telefoonnummers (073) 54 30 934 of 06-44 18 10 34.