Afbeelding
Foto:

FRIENDS OF EUROPE BEZOEKT FINLAND MET NIEUWE VOORZITTER

In Kannus is het nóóit donker

,,Als je normaal gesproken een land bezoekt, zie je alleen de toeristische dingen. Nu logeerden we bij mensen thuis; heel bijzonder. Zo zie je echt hoe ze daar leven", zegt Marc van Roosmalen (23). Net als Van Grinsven ging hij voor het eerst mee op reis met Friends of Europe. Beide 'nieuwelingen' zijn enthousiast over deze ervaring.

BRINTA MET BESTJES

Tijdens de jaarlijkse zomerontmoeting verblijven alle reizigers dus in gastgezinnen, om zo de plaatselijke gewoonten aan den lijve te ondervinden. Wat weten ze nu van Finland wat ze nog niet wisten? ,,Ik heb veel nieuw eten geproefd", zegt Van Roosmalen. ,,Heb jij die Brinta met besjes gegeten?", vraagt hij aan Van Grinsven. Maar zij was vooral onder de indruk van 'kaas met abrikozen die je in de koffie moest dopen' en het rendiervlees. Ook bijzonder: ,,Het werd niet donker!" En natuurlijk: de sauna. ,,Ieder huishouden heeft een eigen sauna of 'hottub'. We mochten niet weg voordat we die hadden uitgeprobeerd. Voor de sauna maken ze echt tijd."

CULTUUR

Elkaars cultuur leren kennen, informele ontmoetingen, vriendschappen over de grens opbouwen en dat zonder politieke of religieuze bedoelingen. Dat levert het samenwerkingsverband Friends of Europe in een notendop op. ,,Het is zó'n unieke stichting", zegt Martin Greven. Ruim acht jaar was hij voorzitter van de Essche stichting, maar omdat hij deze week verhuist naar Noord-Holland, heeft hij zijn voorzittershamer doorgegeven aan Boy Scholtze uit Biezenmortel. ,,Boy is altijd jeugdcoördinator geweest en heeft daardoor ook een groot netwerk", zegt Greven. Dat de voorzitter nu geen Esschenaar is, is geen probleem. ,,Vroeger was dat de regel, maar nu hebben we afgesproken dat meer dan vijftig procent van het bestuur moet bestaan uit Esschenaren. We hebben onlangs ook besloten dat Friends of Europe echt specifiek voor Esch blijft, ook als we in de toekomst eventueel bij een andere gemeente gaan horen." Dat wil overigens niet zeggen dat alleen Esschenaren mee op reis kunnen: als je 'vriend' bent van de stichting, mag je meeloten voor de ontmoetingen.

DORPEN

Greven kijkt met het meeste plezier terug op zijn bezoeken aan de buitenlandse dorpen. ,,En op de vriendschappen die je dan opdoet." Het bezoek aan Polen sprong eruit. ,,Dat was zo'n mooi dorp, alles was goed georganiseerd en de mensen waren


Kofferbak-sale

De jaarlijkse kofferbakverkoop van de Essche carnavalsclub 't Bacchuscorps vindt zondag 10 september van 09.00 tot 15.00 uur plaats aan de Haarenseweg 32 in Esch. Standplaatsen zijn te huur vanaf 10 euro. Wie belangstelling heeft, kan dagelijks tussen 18.00 en 21.00 uur bellen naar 06-20 95 28 48 of e-mailen naar siermetaaltimmermans@zonnet.nl.

gastvrij." Maar hetzelfde zegt hij over het dorpje Hepstedt in Duitsland - ,,met een boerderij midden in het centrum" -, over Cissé in Frankrijk, en eigenlijk alle andere dorpen, inclusief Esch. ,,Ik zal het missen, maar ik heb ook zin in de verhuizing; in een nieuwe uitdaging en omgeving."

FOTO BOVEN: De delegatie van Friends of Europe die een bezoek bracht aan het Finse Kannus. Boven v.l.n.r.: Boy Scholtze, Mercé Simons, Marc van Roosmalen, Renske van Grinsven. Onder v.l.n.r.: Ans Beijens, Noël El-Sayed, burgemeester Jeannette Zwijnenburg-van der Vliet, Leo Zwijnenburg. Vooraan: Thieu Verstijnen.


NK-finale autocross
prooi voor Essche
Romy Pijnenburg

Ze zat er al regelmatig dichtbij en afgelopen weekend was het zover: Romy Pijnenburg uit Esch won in Rosmalen voor het eerst een NK-finale autocross. In de eindstrijd van de juniorklasse was ze de sterkste.

In zes kwalificatiemanches werd volop gestreden voor een plekje in de finale. Pijnenburg mocht samen met Benjamin Zuidam, Lucas Konings, Jarno van de Krol en Nick van Mourik plaatsnemen op de eerste rij in de eindstrijd. Ze maakte een bliksemstart en dook als eerste de bocht in. Ze bleef aan de leiding. Met nog een paar ronden te gaan werd de druk op Pijnenburg opgevoerd door Zuidam, maar hij kon niet dichterbij komen. Ook de achterblijvers speelden geen rol van betekenis. ,,Eerder heb ik een aantal kansen verspeeld, maar nu is het eindelijk gelukt", zei ze na afloop voor de camera van DeCrozz.nl. ,,Na een kopstart bleef ik vooraan. Ik heb doorgetrapt en kon vooraan blijven."

Ook haar vader Erik en broer Erik jr. namen deel aan het NK in Rosmalen. Erik drong net niet door tot de eindstrijd doordat hij in de eerste manche uitviel vanwege pech. In de tweede maches die daarop volgden, werd hij vijfde. Zijn zoon eindigde zevende in de eerste manche en vierde in de tweede en derde manche. Hierdoor mocht hij op de derde plek starten in de kleine finale. Na een mindere start viel hij terug naar de dertiende plaats, maar hij vocht zich terug naar de vierde plek. Hij kwam echter een punt te kort voor de grote finale.

Martin Greven heeft na ruim acht jaar afscheid genomen als voorzitter van Friends of Europe. Boy Scholtze volgt hem op. (Foto: Peter de Koning).