De komst van circustheaterfestival Circolo naar landgoed Velder was de aanleiding voor de oprichting van een Boxtelse circustheaterschool. Kinderen mochten tijdens Circolo natuurlijk ook een optreden verzorgen. (Foto: Peter de Koning).
De komst van circustheaterfestival Circolo naar landgoed Velder was de aanleiding voor de oprichting van een Boxtelse circustheaterschool. Kinderen mochten tijdens Circolo natuurlijk ook een optreden verzorgen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

GESPREKKEN OVER NIEUW EVENEMENT OP VELDER

Burgemeester baalt van vertrek Circolo

Begrip voor de beslissing van festival Circolo om naar Tilburg te verhuizen is er, maar burgemeester Mark Buijs baalt toch stevig. ,,Het lijkt erop alsof we op allerlei manieren dingen kwijtraken aan grote steden", zei hij dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Op de vraag van de SP of het gemeentebestuur pogingen heeft ondernomen om festival Circolo voor de gemeente te behouden, antwoordde burgemeester Buijs bevestigend. ,,De organisatie maakte echter de keuze op basis van bezoekersaantallen en de combinatie me theaters en onderwijs in Tilburg." De beslissing van de provincie Noord-Brabant om per 1 januari 2017 de subsidie aan het circustheaterfestival stop te zetten, heeft deels meegespeeld, aldus de burgemeester. ,,Wethouder Marusjka Lestrade en ik hebben nog gesproken met de provincie, maar hebben hier geen verandering in kunnen brengen. Toch was de hoofdreden voor de verhuizing dat de mogelijkheden in de stad groter waren dan hier."

Het stak de burgemeester wel, zo gaf hij toe. ,,Waar het mee te maken heeft, weet ik niet, maar de steden pikken veel van ons in. Terwijl landgoed Velder als achtertuin van die steden een grote meerwaarde heeft." Volgens de burgemeester worden er momenteel gesprekken gevoerd over een nieuw evenement op het Liempdse terrein van de familie Van Boeckel, maar meer wilde hij er nog niet over kwijt.