Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELSE SCHOOL TROTS OP PRIMA EXAMENRESULTATEN

Vlag in top bij Baanderherencollege

MARC CLEUTJENS

Directeur onderwijs Jan-Willem van den Berg van het Baanderherencollege is een blij mens. Bijna twee weken na de diploma-uitreiking en het feestelijke eindexamengala is duidelijk dat de eindejaarsleerlingen van zowel het Baanderherencollege als het Praktijkonderwijs opvallend goed hebben gepresteerd. Zelfs op landelijk niveau zijn de cijfers ongekend hoog, zo meldde Van den Berg deze week.

Op alle fronten hebben de eindexamenleerlingen van het Baanderherencollege prima cijfers geboekt. Na het tweede tijdvak was het slagingspercentage op zowel de basisberoepsgerichte als de kaderberoepsgerichte leerweg honderd procent. Op de mavo-afdeling van het Baanderherencollege - voorheen aangeduid vmbo-t - behaalde niet minder dan 96 procent van alle kandidaten het diploma. De prestaties van de leerlingen van het Praktijkonderwijs zijn ook indrukwekkend. Ze zijn allemaal ondergebracht op een vervolgopleiding of hebben een baan gevonden.

De drie teamleiders van de succesvolle studierichtingen gaven deze week uitleg over de prima eindexamenresultaten. ,,De cijfers vervullen ons met trots", straalt Willem Voets, die leiding geeft aan de mavo-afdeling op de Boxtelse school voor voortgezet onderwijs. ,,We zijn niet alleen fier op de prestaties van de leerlingen, maar ook op wat de docenten hebben bereikt." Volgens Voets stond de teller na het eerste tijdvak op 88 procent geslaagden. ,,Door optimaal gebruik te maken van de mogelijkheid om te herkansen, hebben we in het tweede tijdvak nog eens 8 procent richting een positief resultaat gebracht en komen we uit op 96 procent."

De mavo-teamleider legt uit dat na het vaststellen van de examenuitslag tijdens het examinatorenoverleg meteen is besloten om voor de nog niet geslaagde kandidaten een op maat gemaakt programma te maken. ,,Dat doen we natuurlijk elk jaar en steeds blijkt dat dit meer vruchten afwerpt", stelt Voets. ,,We geven extra bijles, bespreken de afgelegde examens en oefenen huiswerk. Het is de kunst om leerlingen die in het eerste tijdvak nog niet geslaagd zijn perspectief te bieden. Door aan te geven dat we samen gaan voor het beste resultaat, lukt het meestal om tot een goed eindresultaat te komen."

DUBBELE SCORE

Teamleider Walther van Alem van de basisberoepsgerichte en de kaderberoepsgerichte leerweg mag op het Baanderherencollege pronken met een dubbele score van honderd procent: alle eindexamenkandidaten zijn na het tweede tijdvak geslaagd. ,,Met alle leerlingen die meer dan twee onvoldoendes stonden, zijn we dit jaar extra aan de slag gegaan. Bovendien hebben we een extra pedagogisch medewerker ingezet, die groepjes ondersteunt en de jeugd aan de hand neemt."

Van Alem vult aan dat zijn school veel extra energie heeft gestoken in bijlessen om ervoor te zorgen dat alle eindexamenkandidaten half mei goed konden starten met de examens. ,,Leerlingen die behoefte hadden aan bijles, konden aansluiten bij extra lessen Nederlands en Engels, die in de meivakantie gedurende drie dagen werden aangeboden door docenten van De Lesfabriek. Daarnaast hebben onze docenten zelf extra wiskundelessen verzorgd."

ABSURD GOED

De leerlingen van het Praktijkonderwijs, dat deel uitmaakt van het Baanderherencollege, hebben dit jaar indrukwekkende prestaties neergezet. Teamleider Bart Strikkers straalt als hij vertelt over de inzet van zijn leerlingen. ,,Als je hun prestaties op landelijk niveau bekijkt, dan kun je niet anders concluderen dat hier in Boxtel absurd goede resultaten zijn geboekt", meent Strikkers.

Hij doelt met name op het hoge percentage leerlingen dat na het Praktijkonderwijs in Boxtel kiest voor een vervolgstudie. ,,Het Praktijkonderwijs leidt doorgaans op voor werk. Hier zie je dat niet minder dan 83 procent van de eindexamenkandidaten kiest voor een mbo-studie."

Volgens de teamleider kiezen de leerlingen voor een opleiding aan het Koning Willem I College, het Summa College, het ROC in Tilburg of Helicon. ,,De studiekeuze is erg gevarieerd, van bouw en metalektro tot een opleiding bij het leger of in de beveiligingsbranche", vertelt Strikkers. 17 procent van de geslaagden van het Praktijkonderwijs kiest voor een baan. ,,En het mooie is dat ze allemaal al een baan hebben!", jubelt de teamleider. ,,Variƫrend van een job bij een loon- of transportbedrijf of een dienstverband bij de WSD Groep." Opvallend is dat steeds meer scholieren die kiezen voor het Praktijkonderwijs halverwege hun opleiding doorstromen naar een van de andere studierichtingen op het BHC.

FOTO BOVEN: De teamleiders Walther van Alem, Willem Voets en Bart Strikkers van het Baanderherencollege en het Praktijkonderwijs zijn fier op de prima resultaten van de eindexamenleerlingen op de Boxtelse school. (Foto: Peter de Koning).