Afbeelding
Foto:

WERKGROEP PEILT BEHOEFTE INWONERS IN BIJEENKOMSTEN

Op weg naar zorgcoöperatie in Boxtel

Ouderen grip laten krijgen op de zorg- en dienstverlening. Dat is het doel van de op te richten zorgcoöperatie in Boxtel. Bij aanmelding van minimaal vijftig personen gaat de voorziening in deze gemeente van start. In september worden inspiratiebijeenkomsten gehouden in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde.

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Door de transitie in de zorg wordt meer verwacht van ouderen. Zo blijven ze langer thuis wonen en moeten ze een beroep doen op hun omgeving. Met een coöperatie willen we bewerkstelligen dat mensen de eigen regie kunnen voeren over zorg en welzijn", legt bestuurslid Chris D'Havé van Ouderen in Regie uit. Samen met Willem Kalverda, Theo Savelkouls en Kees de Waal treft ze onder de vlag van deze stichting de voorbereidingen voor een zorgcoöperatie in de gemeente. Er zijn werkbezoeken afgelegd naar Oisterwijk en Sint-Oedenrode, waar al coöperaties actief zijn. Daarnaast heeft de werkgroep gesprekken gevoerd met bestaande zorgorganisaties in Boxtel, zoals Zorggroep Elde en Standby Thuiszorg. ,,Waar de zorgcoöperatie in Oisterwijk zelf personeel in dienst heeft om zorg te verlenen, hebben we ervoor gekozen dit in Boxtel niet te doen", legt De Waal uit. ,,In Boxtel bestaat namelijk een volledig zorgaanbod. We willen aan goede aanvulling zijn, geen concurrent."

In de versnippering van het aanbod kan een zorgcoöperatie in Boxtel wél iets betekenen. ,,Tijdens onze voorbereidingen hebben we ons enorm verbaasd over wat er in deze gemeente allemaal is op het gebied van zorg en welzijn", aldus Savelkouls. ,,Stel, je hebt zorg nodig en je weet niet waar je moet zijn. Een coöperatie kan je helpen door middel van advies en ondersteuning, zodat je zelf invloed kunt uitoefenen op de manier waarop je zorg wilt ontvangen. Maar het liefst willen we dat mensen al eerder in actie komen. In plaats van de toekomst vooruit te schuiven, moeten ze er alvast rekening mee houden dat ze ooit zorg nodig hebben."

NIEUWE INITIATIEVEN

Adviseren en doorverwijzen naar het bestaande zorgaanbod, maar óók nieuwe initiatieven stimuleren: dat is het doel. Mocht de coöperatie er komen, dan richt ze zich in de eerste plaats op thuiszorg, huishoudelijke hulp, dagbesteding, vervoer en eetpunten. Ook voorlichting geven over ontwikkelingen hoort daarbij. ,,Voor panklare oplossingen kunnen we niet zorgen, maar we kijken uiteraard wél mee", aldus De Waal. ,,We hopen dat mensen door de zorgcoöperatie ook worden gestimuleerd om dingen onderling te regelen." Zo is in Boxtel-Oost door Ouderen in Regie de pilot ZorgSamenBuurt gelanceerd. Vrijwilligers verbinden vraag en aanbod in een gedeelte van de wijk. ,,Dat heeft al geresulteerd in een fietsclub, wandeling met mensen in een rolstoel, vervoer naar de fysiotherapeut of het ziekenhuis en kleine klusjes die men voor een ander verricht", licht Kalverda toe. De werkgroep hoopt dat zo'n initiatief op meerdere plekken in de gemeente wordt uitgerold.

In september organiseert stichting Ouderen in Regie drie inspiratiebijeenkomsten waar verder invulling wordt gegeven aan de zorgcoöperatie. Spreker Don van Sambeek, die in de gemeente Laarbeek een zorgcoöperatie oprichtte, verzorgt een introductie. Vervolgens geven D'Havé en Savelkouls uitleg over ontwikkelingen in de zorg. Ook verschillende organisaties die zorg verlenen in de gemeente Boxtel komen aan het woord. Zij geven aan waar ze tegenaan lopen en wat de mogelijkheden zijn als er een zorgcoöperatie wordt opgericht in Boxtel. Na een paneldiscussie krijgen mensen de kans zich aan te melden voor de op te richten zorgcoöperatie. De kosten voor het lidmaatschap bedragen 20 euro per jaar (per gezin). De leden kiezen een bestuur, daarnaast is het de bedoeling dat er vrijwilligers komen die mensen van advies kunnen voorzien via de telefoon of een huisbezoek.

DRIE BIJEENKOMSTEN

De eerste bijeenkomst vindt plaats in gemeenschapshuis De Walnoot op woensdag 20 september vanaf 19.30 uur. In Lennisheuvel vindt op dinsdag 26 september een informatiemiddag plaats in gemeenschapshuis Orion van 13.30 tot 15.30 uur. Inwoners van Liempde kunnen een dag later, donderdag 27 september, vanaf 19.30 uur terecht in dienstencentrum De Kloosterhof. Mensen die eerder al informatie willen over de plannen voor een zorgcoöperatie of zich alvast willen aanmelden, kunnen een e-mail sturen naar zorgcooperatie@oudereninregie.nl of kijken op www.oudereninregie.nl. Op diverse plekken, waaronder het kantoor van stichting Brabants Centrum, ligt een flyer met meer informatie.

FOTO BOVEN: De leden van de werkgroep die plannen heeft een zorgcoöperatie op te richten in de gemeente Boxtel. Van links naar rechts: Kees de Waal, Chris D'Havé, Willem Kalverda en Theo Savelkouls. (Foto: Annelieke van der Linden).