Kippendief Esch: dader lijkt bunzing, marter of vos

CARRY DIRKX

Minimaal vijf gezinnen uit Esch troffen de afgelopen twee weken een slagveld aan in hun kippenhok. De familie Schellekens verloor zelfs voor de derde keer in korte tijd al haar kippen. Eerder bestond er een vermoeden van een menselijke dief. Nu wordt er door de eigenaren van de kippen toch uitgegaan van dierlijke daders: een bunzing, marter en/of vos.

Bij de familie Schellekens aan de Lochtenberg werd in april twee keer het kippenhok leeggeroofd, zonder dat er zichtbare sporen achterbleven. Omdat er tegelijkertijd bij de overburen 'geruisloos' een cavia uit een hok verdween, was er een vermoeden van een menselijke dader. In de afgelopen twee weken sloeg de 'kippendief' echter opnieuw toe bij Schellekens en op andere adressen. Nu bleven er wel sporen achter: doodgebeten kippen. Ook werd er tweemaal op heterdaad een 'groot grijs dier' betrapt, onder andere bij de familie Kop op de Vinkenheuvel. ,,Twee weken geleden werden we om vier uur 's nachts wakker van lawaai", zegt Ben Kop. Hij trof in zijn kippenhok vijf doodgebeten kippen aan en had bijna de dader te pakken. ,,Een bunzing", weet hij bijna zeker. Bij de familie Schellekens denken ze aan een marter. Ook hun overburen, de familie Goossen, betrapten vorige week 's nachts een dier in hun kippenren en denken, na wat speuren op internet, aan een marter.

Bij de familie Van Schijndel aan de Haarenseweg werden vorige week tien van de dertien kippen doodgebeten, ook al voor de tweede keer. ,,Wij zien sporen van een vos", zegt Rita van Schijndel. ,,Hij is over het twee meter hoge hek geklommen." Het dier, of de verschillende dieren, houden in ieder geval behoorlijk huis in Esch. Wat helpt: ,,Het moeilijk maken voor de jager: zorg voor een goed afgesloten hok, met fijnmazig gaas", zegt Kop.

Esch

Essche Stroom

Nabij de Sint-Willibrordusschool in Esch wordt een waterontdekplek aangelegd: een educatieve speelplaats waar water centraal staat. Waterschap De Dommel schreef een prijsvraag uit waarbij de leerlingen de naam van deze plek mochten bedenken. Séline Witlox uit groep 6 zond de naam 'De Kikkertuin' in en won de prijsvraag. Er werden 85 namen ingestuurd. De verwachting is dat de ontdekplek eind dit jaar gerealiseerd is.