Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Voormalige De Beemden maakt plaats voor nieuwbouw

25 appartementen aan Albinonistraat

Kleine huishoudens en starters in Boxtel staan te springen om woningen. Die roep om woonruimte wordt de komende tien jaar - afgaande op prognoses van provincie Noord-Brabant - alleen maar groter. Reden genoeg om te bouwen, dus. Om aan die vraag tegemoet te komen, heeft woonstichting Sint-Joseph samen met de gemeente plannen voor een kleinschalig appartementencomplex aan de Albinonistraat.

LONNEKE HOONDERT

Het leegstaande gebouw waar voorheen basisschool De Beemden was gevestigd, moet plaats maken voor sociale huurwoningen die zijn bedoeld voor eenpersoonshuishoudens. Jongeren komen in aanmerking, maar ook woningzoekenden van andere leeftijden.

Eerder stelde de gemeente Boxtel een woonvisie vast. Daarin formuleerde ze de ambitie om liefst 1.315 huizen te bouwen voor 2024. Daarvoor zijn uitbreidingslocaties zoals een perceel in de wijk Munsel-Selissen in beeld, maar er wordt nadrukkelijk ook gekeken naar zogeheten inbreidingslocaties. Het terrein van de voormalige De Beemden is daar een voorbeeld van. De bouw start op z'n vroegst in 2019. Omdat er een bestemming voor maatschappelijke doeleinden op de grond rust, moet eerst het bestemmingsplan worden gewijzigd.

TRANSFORMEREN

,,Ik ben blij toe dat we leegstaand vastgoed op deze manier kunnen transformeren", aldus wethouder Peter van de Wiel. De Albinonistraat was in 2016 al in beeld als inbreidingslocatie. Uiteindelijk bereikte de gemeente overeenstemming met Sint-Joseph, die het pand gaat ontwikkelen. Daarvoor heeft de woonstichting sKin Architects uit Boxtel in de arm genomen. Dat heeft een eerste concept getekend, waarop verscholen tussen de bomen een groen gebouw van drie woonlagen prijkt. De gevel wordt bekleed met beplanting. Ook is er aan extra parkeergelegenheid voor de bewoners gedacht.

,,Duurzaamheid staat voorop en we geven de voorkeur aan een gebouw dat past bij de omgeving", gaf Van de Wiel vorig jaar - toen hij de plannen kenbaar maakte - al aan. Inmiddels ligt er een concreet ontwerp. Vorige week vond daarom in brede school De Wilgenbroek een inloopavond plaats waar omwonenden de plannen voor het complex konden bekijken. De gemeente, het architectenbureau en de woonstichting waren daarbij aanwezig om uitleg te geven. ,,Ik heb meningen van alle schakeringen voorbij horen komen", vertelt Van de Wiel. ,,Op basis van wat we vorige week hoorden, werken we de plannen verder uit."

Op pagina 27: 'Groen complex met appartementen aan Albinonistraat'.

FOTO BOVEN: Het leegstaande gebouw aan de Albinonistraat maakt plaats voor appartementen. (Foto: Peter de Koning).