SKATEBEHOEFTE JEUGD NADER ONDERZOCHT

Respons op enquête over skateramp 'magertjes'

PÅL JANSEN

Er is meer onderzoek nodig naar de skatebehoefte onder de jeugd nabij de Van der Voortweg. Dat laat wethouder Eric van den Broek weten. Eerder stuurde de gemeente vierduizend brieven naar alle kinderen en jongeren tussen 8 en 18 jaar. De respons was volgens de wethouder echter 'magertjes' : iets meer dan tweehonderd kinderen vulden de enquête in. Nu gaat de gemeente onderzoeken waar de groep reageerders vandaan komt.

De behoeftepeiling werd verstuurd naar de kinderen in gemeente Boxtel zodat ambtenaren meer inzicht kregen in de wensen onder de jeugd, met name in de wijk Centrum-Breukelen waar weinig speelgelegenheid is. Wijkmakelaar Werner van der Velden: ,,In Boxtel-Oost ligt er ook een skatebaan waarvan wij horen dat die erg goed gebruikt wordt."

Van de 208 kinderen die de enquête hadden ingevuld, zei 55 procent behoefte te hebben dat er óók een skateramp bij de Van der Voortweg komt. Erg doorslaggevend vond de wethouder dit nog niet. ,,Jeugd bereiken is lastig. We zitten nog met de vraag: als wij jongeren benaderen, hoe kunnen we hen op de beste manier bereiken?"

OVERIGE BEHOEFTES

Naast de behoefte aan een skateramp, vroeg de gemeente in de brief tegelijkertijd onder de jongeren waar zij nog meer behoefte aan hebben in hun buurt. Wijkmakelaar Van der Velden: ,,Er kwamen zaken voorbij als een schommel, een speeltuin, maar vooral trapveldjes zijn erg vaak genoemd."

Een vraag die nog beantwoord moet worden, is op welke plekken kinderen behoefte hebben aan bepaalde speelvoorzieningen. Dit wordt nog nader onderzocht. Dat kan vrij eenvoudig aangezien de postcodes van de indieners bekend zijn bij de gemeente, licht Van den Broek toe.

GESPREKKEN

Naast de enquête, worden er gesprekken gevoerd met de omwonenden van de Corpus, Van der Voortweg en Schepenen. Het skateparkje moet tegenover die straten tussen de Van der Voortweg en de Dommel komen. In die gesprekken hebben de bewoners zorgen geuit over 'hangjongeren'.

Een bijkomstigheid uit de afgegeven enquête, is dat tachtig jongeren bereid bleken vaker mee te denken met de gemeente over toekomstvragen als deze, laat de wethouder weten.


TRANSITIE BOXTEL HOUDT (VER)ANDERCAFÉ

Film 'Down to Earth' op herhaling in De Rots

De vertoning van Down to Earth in gemeenschapshuis De Rots in Boxtel ging vrijdag vanwege technische problemen niet door. Morgen, vrijdag 14 juli wordt om 20.00 uur een nieuwe poging gedaan. De film, die eerder in Boxtel te zien was in café Vollop aan de Markt, wordt vertoond in het (Ver)andercafé op initiatief van Transitie Boxtel.

Met enige regelmaat brengt het (Ver)andercafé inspirerende onderwerpen onder de aandacht, zoals films, lezingen en bijeenkomsten. Op een vrije en ontspannen wijze wil het (Ver)andercafé mensen stimuleren na te denken over al het goede van deze wereld en het behoud daarvan. Bewustwording rond duurzaamheid is daarbij een rode draad. Maar vooral verbinden en ontdekken hoe we met elkaar de wereld mooier maken.

De film Down To Earth is volgens de initiatiefnemers van het (Ver)andercafé 'een wake-up call en een baken van hoop voor de wereld van morgen'. In Nederland trok de film in een half jaar al 130.000 bezoekers naar de bioscoop.

Het is volgens Transitie Boxtel 'een hoogst actuele en spirituele film verweven met een heel persoonlijk verhaal' dat gaat over Rolf Winters die met zijn gezin alles achterliet om op zoek te gaan naar de zin van het leven. De documentaire pleit voor natuurlijke geneeswijzen, bekritiseert de consumptiemaatschappij en is een ode aan de natuur.

Het gezin leefde bij verschillende volksstammen op zes continenten. De film neemt de kijker mee naar de oevers van Lake Superior in Michigan tot het hart van de Amazone, van het Australische achterland tot de Kalahari-woestijn en van de Andes tot aan de binnenlanden van India.

GEEN VOORVERKOOP

De film is op vrijdagavond 14 juli om 20.00 uur in De Rots. De zaal gaat open om 19.30 uur en er is geen voorverkoop, dus bezoekers worden verzocht om op tijd aanwezig te zijn. De entree is 5 euro. Na afloop is er mogelijkheid tot discussie.