Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DRIETAL ZWAAIT AF OP BASISSCHOOL DE VORSENPOEL

Met hart en ziel lesgeven aan kinderen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een van de mooiste herinneringen aan hun tijd bij basisschool De Vorsenpoel? ,,Dat is nog vrij recent. We hadden voor ons afscheid ééns wens: met de hele school naar attractiepark De Efteling. Vorige week was het zover: het was geweldig", glundert Hanneke Willems (60). Hannie Korsten (60) en Chris Snellen (65) knikken instemmend. Het drietal, dat kan terugkijken op een lang dienstverband bij de basisschool in Boxtel-Oost, gaat na dit schooljaar met pensioen.

Leren lezen. Vele mensen die vroeger op De Vorsenpoel zaten, hebben dit geleerd van 'juffrouw Hanneke'. ,,Voorafgaand aan mijn sollicitatie in 1977 liep ik het schoolplein op en zag ik al het groen rondom de school. Ik voelde me meteen thuis en deed snel een schietgebedje..." Ze startte in de eerste klas (nu groep 3, red.) en op een uitstapje van drie jaar naar groep 6, heeft ze die groep altijd gehad. ,,Vroeger gaf ik les met twee schoolborden, wat krijt, een letterdoos en de lesmethode. Daar is met de komst van de computer en het digitale bord wel wat


verandering in gekomen", vertelt Hanneke. ,,Maar in mijn klas hangt nog steeds een ouderwets schoolbord, hoor. Daar heb ik voor gestreden. Kinderen hebben een stabiele ondergrond nodig om op te leren schrijven."

Voor Hannie is De Vorsenpoel de tweede basisschool waar ze aan het werk ging, nu bijna veertig jaar geleden. ,,Van een kleine school in Velp bij Grave kwam ik op deze grote school terecht. Dat was even wennen", lacht ze. Hannie startte als kleuterleidster, werkte vervolgens in de groepen 3, 4 en 5 en is nu weer verantwoordelijk voor de allerkleinsten. ,,De cirkel is rond." In eerste instantie gaf ze les in een voormalig noodgebouw van De Vorsenpoel. ,,'s Avonds trad daar een drumband op en er werd wel eens een pilsje gepakt, zodat ik 's ochtends voor schooltijd bierdopjes van de grond moest rapen. Dat is in deze tijd ondenkbaar..."

Ook Chris werkte nog op een andere basisschool voor hij in 1985 bij De Vorsenpoel terechtkwam. ,,De tijd is omgevlogen. Hoewel de jaren wat gaan tellen en mijn werk me steeds meer energie kostte, heb ik altijd met plezier voor een groep gestaan." Hij had het meest op met de middenbouw. ,,Ik heb ooit eens lesgegeven aan groep 1 en 2. Daar werd ik binnen een uur spontaan gek van. Bij oudere kinderen kun je dieper op een onderwerp ingaan en er is meer ruimte om af en toe wat grapjes te maken...."

NIEUWE WERELD

Mensen die met hart en ziel lesgeven: zo omschrijft het drietal zichzelf. ,,Je wilt de kinderen graag iets bijbrengen. En zij geven ons zoveel terug, zoals enthousiasme of een knuffel", zegt Hanneke. Chris voegt toe: ,,Het is geweldig om te zien hoe kinderen reageren als ze ineens iets begrijpen. Er gaat een nieuwe wereld voor ze open." Hannie is het daarmee eens. ,,Leerlingen zijn zo ontzettend spontaan en origineel." Hanneke moet lachen als ze terugdenkt aan een anekdote van Chris. ,,Een kindje keek bedenkelijk naar zijn kale hoofd, voelde er even aan en vroeg ineens: 'meester, komt dat ooit nog goed?'"

Toch is het niet altijd even makkelijk in het basisonderwijs, geven de leerkrachten aan. ,,Door het passend onderwijs, dat eigenlijk een ordinaire bezuinigingsmaatregel is, krijgen we meer kinderen met een rugzakje in de klas. Zij vragen meer tijd van je en dat is logisch, maar dat gaat wel ten koste van andere leerlingen", aldus Chris. ,,Het ontbreekt ons op dat vlak aan kennis, kunde en vooral aan tijd. Er is niet voor niets gestaakt onlangs", voegt Hanneke toe. Ook voor De Vorsenpoel is het niet altijd even makkelijk geweest. ,,Maar ondanks dat het hier een tijd onrustig was, is nu een duidelijke structuur zichtbaar. Daarvoor hebben we hard gewerkt."

Naast de leerlingen noemen de leerkrachten ook de positieve sfeer binnen het team als pluspunt. ,,Solidariteit en collegialiteit staan hoog in het vaandel. Iedereen hoort erbij, we doen het samen", aldus Hannie. ,,Bovendien is iedereen in voor een feestje, daar bewaar ik goede herinneringen aan."

Om hun collega's zo min mogelijk te belasten met een feestdag, hadden Hanneke, Chris en Hannie een andere wens: met de hele school naar De Efteling. ,,Die is volledig uitgekomen", aldus Hannie. Vooraf werd het drietal in de aula toegezongen door de gehele school. ,,Het was een geweldige dag", glundert Hanneke. Chris: ,,Toen we met bijna vierhonderd mensen in groene T-shirts richting de ingang van De Efteling liepen, vroeg een vrouw aan me of er een dorp was uitgelopen..."

Met pensioen gaan, daar hebben Hanneke, Chris en Hannie geen enkele moeite mee. ,,Veertig jaar heb ik me volledig ingezet, ook in de weekenden. Op 1 september sla ik het boek dicht. Het is goed zo", aldus Hanneke. Chris: ,,Ik werk er al langer naartoe door de afgelopen jaren wat af te bouwen. En ik heb genoeg hobby's, dus ik ga me zeker niet vervelen. En we blijven elkaar zien, hoor. Af en toe gezellig samen een biertje drinken..."

Wie graag afscheid wil nemen van Chris, Hanneke of Hannie is morgen, vrijdag 14 juli tussen 13.30 en 14.30 uur welkom tijdens de receptie in basisschool De Vorsenpoel.

FOTO BOVEN: Van links naar rechts: Hanneke Willems, Chris Snellen en Hannie Korsten. (Foto: Peter de Koning).