Afbeelding
Foto: Eric Schoones

Eric Schoones

voltooit dit jaar

'levenswerk'

De Boxtelse pianist en schrijver Eric Schoones begon een crowdfundingactie voor de publicatie van zijn levenswerk, een boek over de verbanden tussen musiceren en Zen Boeddhisme.

Na de boeken die hij de afgelopen jaren schreef over duurzaamheid en groene economie, verschijnt in oktober zijn eerste boek over muziek: 'Walking up the Mountain Track. The Zen Way to Enlightened Musicianship'. ,,Het voelt als een levenswerk", zegt Schoones. ,,Ik ben al zeker 25 jaar met dit onderwerp bezig en de laatste vijf jaar redelijk intensief om het verhaal in deze vorm op te schrijven."

Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste is een novelle over een jonge pianist met veel vragen. Die verhaallijn wordt uitgediept in scènes met legendarische musici zoals Glenn Gould en Dinu Lipatti. Dan is er een verzameling van 350 citaten uit vierhonderd jaar muziekgeschiedenis over allerlei aspecten van het musiceren. ,,Vanaf de tijd vóór Bach tot nu denken veel grootheden hetzelfde over interpretatie en techniek. Al die snippertjes informatie zie je dan in een context en dat is bij mijn weten nog nooit gedaan op deze manier."

Tenslotte bundelt de Boxtelaar twaalf interviews met beroemde musici, onder wie Maria João Pires, Alfred Brendel, Christa Ludwig en Daniele Gatti, de nieuwe chef-dirigent van het Concertgebouw Orkest. ,,Dat waren bijzondere ontmoetingen en ze waren ook allemaal heel enthousiast over mijn werk", stelt Schoones.

WEBSITE

Volgens de pianist en schrijver komt er een speciale website voor het boek, waar ook muziek te beluisteren is die in het boek een rol speelt. Die muziek gaat Schoones samen opnemen met Carina Vinke. ,,Carina is een geweldige zangeres en ze staat aan het begin van een internationale carrière. Ze zingt in Milaan, Mexico en het verre oosten. Mensen uit Brabant zullen haar kennen van de Mattheus Passie in Oisterwijk en de Stabat Mater-uitvoeringen in Oirschot."

De vormgeving van het boek is in handen van Eric Geurts uit Gemonde. Het wordt in september officieel gepresenteerd tijdens Cremona Mondomusica, een grote internationale beurs en twee weken later in Utrecht, bij het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours.

CROWDFUNDING

Mensen die de publicatie van het boek willen ondersteunen, kunnen meedoen aan de crowdfunding. Meer informatie staat op www.ericschoones-tekst.nl/walking-up-the-mountain-track of op www.kickstarter.com.