Afbeelding
Foto: Marcel Fischer

TELEURGESTELDE REACTIES NA VERTREK FESTIVAL CIRCOLO

'Velder ideale plek voor circustheater'

MARC CLEUTJENS

'Ontzettend jammer'. Frans van Boeckel heeft maar twee woorden nodig om te omschrijven wat hij vindt van het besluit om festival Circolo te verhuizen van Liempde naar Tilburg. De eigenaar van landgoed Velder in Liempde betreurt dat de festivalorganisatie uitwijkt naar het Leijpark, maar begrijpt ook dat Tilburg wel erg serieus aan het lonken was en de betrokken partijen in Boxtel geen passend alternatief konden bieden.

Van Boeckel was al enige tijd op de hoogte van het besluit van Circolo om te verkassen naar Tilburg. ,,Het is betreurenswaardig dat we afscheid moeten nemen van een stabiele factor op ons landgoed", reageert de landgoedeigenaar. ,,Je zou kunnen zeggen dat Circolo was gemaakt voor Velder. Iedereen die over de verlichte oprijlaan naar Velder liep, werd als het ware betoverd door de magie van Circolo. Wie er voor de eerste keer kwam en dit beleefde, was verkocht en wilde terugkeren."

Toch lukte het Circolo de laatste edities niet de slag te slaan en een groter publiek aan te boren. De kaartverkoop stokte en het bereiken van de inwoners van de drie grote steden rond Boxtel bleek lastig. Te lastig. ,,Natuurlijk is het organiseren van een festival altijd een centenkwestie", zegt Van Boeckel. ,,Ik denk niet dat Velder te duur was, al ga ik geen bedragen noemen. We hebben Circolo altijd met open armen ontvangen en we waren zelfs bereid om de huur van het landgoed te bespreken. Maar je proeft aan alles dat Tilburg dieper in de buidel wil tasten en ook andere voordelen kan bieden. Bovendien staat het festival straks midden in een hele grote stad waar potentieel al veel bezoekers wonen."

SUBSIDIEKRAAN

De eigenaar van het Liempdse landgoed betreurt het vertrek van Circolo, maar benadrukt dat altijd in goed overleg met de festivalorganisatie en de gemeente is gesproken over het festival. ,,Alle partijen hebben altijd alles op alles gezet om Circolo voor Liempde te behouden, ook toen de provincie wel eens de subsidiekraan dicht dreigde te draaien." Van Boeckel vermoedt overigens dat Circolo meer succes had kunnen boeken als was gezocht naar een formule waarin circustheater nog meer werd samengesmeed met natuur en cultuurhistorie, twee belangrijke pijlers van het landgoed. ,,Velder was altijd de ideale plek voor Circolo omdat hier een symbiose was van theaterkunst, natuur en cultuur. Daar lagen meer kansen die tot nu toe nog niet benut zijn."

Het verdwijnen van Circolo heeft gevolgen voor de inkomsten van de familie Van Boeckel, die met die middelen het landgoed onderhoudt. ,,Het is vooral het vertrek van een stabiele factor en dat verlies moeten we opvangen. De gevolgen zullen best ingrijpend zijn, ook als we meer natuurversterkende maatregelen willen nemen."

'OEROL VAN BRABANT'

Wethouder Marusjka Lestrade betreurt dat de gemeente Boxtel verder moet zonder festival Circolo. Het gemeentebestuur heeft volgens Lestrade alles in het werk gesteld om het festival te behouden op landgoed Velder. ,,De beweging richting Tilburg was een tijdje geleden ingezet, maar we hebben alles geprobeerd. Dus een financieel aanbod gedaan en heel veel gelobbyd, ook bij de provincie Noord-Brabant. Uiteindelijk werd duidelijk dat Tilburg meer te bieden heeft."

De wethouder noemt de keuze voor die stad overigens 'logisch'. ,,Bedenk dat Tilburg veel meer inwoners heeft dan Boxtel en beschikt over de Fontys-circusopleiding ACaPA. Als Circolo ergens heen zou moeten gaan, dan was het Tilburg. Als had ik het natuurlijk liever anders gezien en zijn we verdrietig dat het zo afloopt en we met lege handen staan."

Lestrade geeft aan dat het circustheaterfestival - met een knipoog naar het bekende festival op Terschelling - omschreven zou kunnen worden als het 'Oerol van Brabant'. ,,Circolo zorgde voor een olievlek in Boxtel, compleet met een eigen circustheaterschool voor kinderen. Veel bedrijven en instellingen kwamen graag op Velder."

Nu het festival is verdwenen, wil Boxtel inzetten op andere economische dragers voor het toerisme. Lestrade doelde deze week onder meer op de aantrekkingskracht van het Oertijdmuseum en de app Dino Hunter.

FOTO BOVEN: Cirque Eloize uit Canada vormde enkele jaren geleden met de voorstelling Cirkopolis een van de hoogtepunten van festival Circolo in Liempde. (Foto: Marcel Fischer).