Bazaar Boxtel bleek een feestje. Dat werd extra luister bij gezet door honderden serpentines die de lucht in gingen. (Foto: Daisy Renders).
Bazaar Boxtel bleek een feestje. Dat werd extra luister bij gezet door honderden serpentines die de lucht in gingen. (Foto: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

BEZOEKERS BELEVEN EEN OP EN TOP ZOMERS PARKFESTIVAL

'Bazaar: mooiste feestje van Boxtel'

Voor elk was er óók dit jaar wat wils. De danseressen van dansschool Moevz lieten zich van hun beste kant zien door elk uur een optreden te verzorgen. Eigenaresse Marcia de Winter en haar leerlingen deden dit voor het tweede achtereenvolgende jaar. Marcia: ,,Het was een idee van de ouders om vorig jaar mee te doen en dat beviel zo goed dat we dit jaar wéér van de partij zijn." En de meiden dansten met verve en vooral plezier, zo zag het toegestroomde publiek.

GEZELLIG FEEST

Naast optredens dóór kinderen was er vóór de jeugd ook veel te zien en te doen. Zo was er een springkussen en kon er naar hartenlust geknutseld worden in een kraampje van Het Goed. Ans Neggers, werkzaam bij de kringloopwinkel, legde uit dat er bewust geknutseld werd met materialen die je normaal gesproken misschien weg zou gooien. ,,Het Goed staat voor hergebruik en met afvalmateriaal kun je enorm veel leuke dingen doen", vertelde ze. Deze mening werd gedeeld door de kinderen, die stonden te dringen om te mogen knippen en plakken.

De tienjarige Maissa stond verderop achter haar kleedje met uitgestald speelgoed. ,,Ik heb al best veel verkocht. Maar ook als ik niet op de rommelmarkt zou gaan staan, zou ik komen. Ik ga elk jaar met mijn familie. Ik vind de Bazaar een gezellig feest en iedereen is vriendelijk", lachte ze.

KOOKKUNSTEN

Aandacht was er ook voor de nationale vredesweek die in september plaatsvindt. Sukena (10) legde uit: ,,We maken een aantal vredesvlaggen. Alle bezoekers mogen een bloem op één van de vlaggen tekenen. Tijdens de vredesweek worden de verschillende vlaggen aangeboden aan de moskee, de katholieke kerk én de protestantse kerk", legde ze uit.

Ook voor de inwendige mens werd goed gezorgd tijdens de Bazaar. Kraampjes met gerechten uit liefst negen landen werden voor zachte prijsjes te koop aangeboden. Zo ook bij De Kooktuin waar de Syrische Omar Sbeini samen met eigenaresse Catrien Kuijpers zijn kooktalent aan de bezoekers tentoonstelde. Zeven jaar geleden begon Catrien met het geven van kooklessen met producten uit eigen tuin. Ze breidde haar werkterrein uit toen ze ging koken en eten met vluchtelingen. ,,Samen koken en eten is universeel. Ik zag dit als een goede manier om de integratie te bevorderen en Omar en zijn kooktalent vielen hierbij erg op", aldus de Boxtelse ondernemer. ,,Ik word erg blij als ik kook. Ik vergeet dan alles wat ik heb meegemaakt en al mijn zorgen", zei Omar.

En dan de muziek. Die overtrof zoals elk jaar alle verwachtingen en zorgde voor een divers programma. Van de uit Nieuw Guinee afkomstige zang- en slagwerkgroep Jelly Africa en de steengoede en charismatische zangeres Hind Hakki tot Boxtel's trots Acting the Maggot. Er werd gretig geluisterd en volop genoten van het muzikale programma dat als verdere hoogtepunten Grup Taksim en BoxRuba naar het park had weten te lokken.

GEFIKST

Meryem Korkmaz-Atalay zit sinds tweeënhalf jaar in het bestuur van stichting Bazaar Boxtel en was tijdens het evenement verantwoordelijk voor het aansturen van de vele vrijwilligers, onder wie bijna haar hele familie. ,,Mijn man, kinderen, neefjes en nichtjes helpen allemaal mee. Deze saamhorigheid maakt de Bazaar ook zo bijzonder. Het gaat om het ontmoeten van mensen van verschillende culturen. Je leert elkaar op deze plek een beetje beter kennen en kijkt – letterlijk – bij elkaar in de keuken. "

Voor Meryem is de Bazaar een dag vol hoogtepunten maar na even nadenken kwam ze op haar nummer één: ,,Als het einde nadert en ik zie om mij heen de laatste mensen genieten, dan denk ik: 'we hebben het weer gefikst'. Dat vind ik een prachtig moment."

Presentator van de dag Wilbert Meirmans omschreef het voorts treffend: ,,Dit is het mooiste feestje van Boxtel."

Bij een multicultureel festival hoort natuurlijk ook waterpijp roken. Bij voorkeur op zachte loungekussens. (Foto: Daisy Renders).
Muzikanten lieten klanken horen uit alle windstreken (Foto: Hans van Doorn).
Bezoekers konden zich te goed doen aan allerlei hapjes. (Foto: Daisy Renders).
Zangeres Hind Hakki betoverde het publiek. (Foto: Hans van Doorn).
Tijdens de Bazaar werd er tijdens de optredens uiteraard volop gedanst. (Foto: Daisy Renders).
Ook aan kinderen werd gedacht. (DR).