Afbeelding
Foto: Daisy Renders

MAAIKE SMITS UIT BOXTEL DERDE OP 'THROWDOWN 2017'

Stuk voor stuk doorzetters bij CrossFit

Joey is altijd bezig geweest met sport en dan met name met 'Mixed martial arts'. ,,De uitdaging van crossfit ligt voor mij op het atletisch vermogen. En het feit dat je absoluut moet doorzetten om iets te bereiken in deze sport." De deelnemers waren dan ook duidelijk doorzetters: stuk voor stuk.

Uit de speakers klonk bijpassende stampende metal en de sporters waren bezig aan een stevige warming-up die voor velen al een work-out op zich zou zijn. Het deelnemersveld van de tweede editie van de Boxtel Throwdown bestond zondag uit dertig mannen en twintig vrouwen die allen drie WOD's (workout of the day – red.) uitvoerden.

De eerste ronde had meteen al een hoog ambitieniveau. Van de deelnemers werd verwacht dat ze zoveel mogelijk zogenaamde AMRAP's (As many rounds as possible – red.) deden in zeven minuten. De oefeningen die zij deden waren: springen op een box (houten kist), ringen aantikken én zandzakken over de schouder gooien. Bij elke deelnemer stond een zogenaamde 'judge': een scheidsrechter die beoordeelde of de oefeningen op de juiste manier werden uitgevoerd. Dit lukte de eerste minuten nog prima, maar werd zwaarder naarmate de zeven minuten vorderden.

De Boxtelse Sophie Ter Haak (17) was winnares van de vorige editie en doet sinds twee jaar aan crossfit. ,,Ik hoop op een podiumplaats maar heb al gezien dat er veel sterke deelnemers zijn. Ik ga ervoor maar het gaat moeilijk worden", zei ze. Aan de aanmoediging lag het in ieder geval niet. Alle deelnemers werden luidkeels toegeschreeuwd tijdens het opvallend sportief verlopende evenement.

ZANDZAKKEN GOOIEN

Bas Quaedackers uit Weert was één van de deelnemers die richting Boxtel toog. ,,Ik ben via een stage in aanraking gekomen met crossfit en ben vrijwel meteen les gaan geven. Wat ik verwacht van vandaag? Poeh, het gaat zwaar worden. Vooral het gooien met zandzakken is nieuw en ik zag er net al een aantal dames op stukgaan. Dat is ook wat ik verwacht van vandaag: goed stuk gaan. En ik ben ook zoals altijd zenuwachtig. De zenuwen worden nooit minder", lachte hij.

UITSLAG

Vrouwen: 1. Julie Dignouts ('s-Hertogenbosch); 2. Eline Vos ('s-Hertogenbosch); 3. Maaike Smits (Boxtel).

Mannen: 1. Ben van Heesendonck (Malle, België); 2. Marc Bouw (Uden); 3. Evert van Hof (Uden).

FOTO BOVEN: Een van de deelnemers aan de crossfit-wedstrijd Boxtel Throwdown bij CrossFit aan de Baroniestraat in actie. Het sportieve evenement waarbij onder meer loodzware zandzakken verplaatst moesten worden, lokte zondagochtend vijftig sterke sporters naar Boxtel. (Foto: Daisy Renders).


Karssemakers pakt erepodium ONK

MOTORCROSS

Kay Karssemakers van het HMX Nofear Husqvarna Racing Team heeft tijdens het Open Nederlands Kampioenschap motorcross twee podiumplaatsen weten te bemachtigen. Zaterdag werd Kay derde in het dagklassement in Lelystad, een dag later sloot hij in Eersel het weekend af met een tweede plaats.

Het ONK-weekeinde begon in Lelystad. In de beginfase van de wedstrijd werd Kay terugverwezen naar een vierde plaats. Ondanks dat hij niet lekker in zijn ritme wist te komen, kwam de Boxtelaar alsnog op een derde plaats over de finish. In de tweede manche begon Kay op een achtste plaats aan de wedstrijd. Hij zette de aanval in en wist tijdens de eerste ronde al op een vierde positie te komen. Halverwege de wedstrijd nam de motorcrosser met een inhaalactie ook de derde plaats over en wist deze vast te houden tot aan de finish. Daarmee behaalde het talent de derde plek in het dagklassement.

Het ONK werd zondag hervat in Eersel. Tijdens de wedstrijd reageerde Kay in de eerste manche goed op het starthek. De crosser nam in de vierde ronde de derde plaats over. De twee koplopers lagen echter te ver voor om in te kunnen halen, waardoor Kay een derde plaats behaalde. De Boxtelse crosser was gedreven om tijdens de tweede manche zichzelf te laten gelden. Sterk rijdend lag hij de eerste twee ronden aan kop. In de derde ronde moest de motorcrosser toch de koppositie afstaan aan de Australiër Jett Lawrence. Vervolgens bleef hij op een tweede plaats de kopman volgen en na een sterke wedstrijd eindigde Kay op een tweede plaats over de finish. De Boxtelaar belandde op een tweede plaats in het dagklassement.

ESTLAND

In de tussenstand om het ONK heeft Kay zijn tweede plaats wederom weten te verstevigen. De Boxtelse crosser maakt zich nu op voor de finale van de Dutch Masters of Motocross in Lichtenvoorde tijdens de Zwarte Cross. Een week later staat de finale van het Ek in Loket, Tsjechië op het programma, aansluitend het Junior WK in Lange, Estland.