BOXTEL VERLIEST CIRCUSTHEATERFESTIVAL

Circolo kan lokroep uit Tilburg niet weerstaan

MARC CLEUTJENS

De vrienden van circustheaterfestival Circolo hoorden het vorige week donderdag als eerste. En niet veel uren later werd het nieuws wereldkundig gemaakt: Circolo verruilt landgoed Velder in Liempde voor het Leijpark in Tilburg. Het festival was zes keer te gast op de festivalweide van het landgoed van de familie Van Boeckel, maar verzet mede vanwege de teleurstellende kaartverkoop in 2016 de bakens. ,,Deze beslissing doet heel veel pijn", zegt Circolo-directeur Marc Eysink Smeets.

Ruim een jaar voor de start van de nieuwe editie van festival Circolo - het circustheaterfestival begint op 12 oktober 2018 - is het nieuws over het vertrek uit de gemeente Boxtel hard aangekomen. Meteen na de eerste berichtgeving spraken honderden inwoners van de regio Boxtel hun teleurstelling uit over de keuze die de festivalorganisatie heeft gemaakt. Circolo was sinds 2007 te gast op landgoed Velder. Na de eerste editie in dat jaar volgden 'reguliere' edities in 2008, 2010, 2012, 2014 en 2016.

Eysink Smeets erkent dat de beslissing om naar Tilburg te gaan pijnlijk was. ,,Het festival is in Boxtel altijd zeer gastvrij ontvangen en vanaf het begin volop gesteund. De gemeente heeft zich volop en constructief ingezet om het festival te behouden." De festivaldirecteur geeft evenwel aan dat de lokroep vanuit Tilburg onweerstaanbaar was. ,,De artistieke kansen in Tilburg zijn groter", aldus Eysink Smeets. ,,Het festival past bij de in deze stad gevestigde circusopleiding en sluit naadloos aan op de lijn en historie van de Tilburgse kermis en het Gipsy Festival die net als het circus voortkomen uit de nomadische cultuur van rondtrekkende bedrijven en families."

POSITIEF VERRAST

Circolo zal gehouden worden in het Leijpark, waar traditiegetrouw veel festivals gehouden werden en worden. Het was de plek waar volksmuziekgroep RK Veulpoepers BV begin jaren tachtig van de vorige eeuw haar afscheidsconcert hield en daarmee in Tilburg voor het eerst vele tienduizenden muziekliefhebbers naar de ligweide van het Leijpark lokte. Festival Mundial werd er nadien vele jaren georganiseerd en trok veel publiek.

Het stadspark aan de Ringbaan Zuid in Tilburg is volgens Eysink Smeets 'sfeervol en goed bereikbaar'. ,,We voelden ons nog steeds prima thuis op landgoed Velder, al hebben we vorig jaar natuurlijk niet zo heel goed gedraaid. Bovendien moet je in deze branche altijd willen vernieuwen en je oriënteren op andere of nieuwe kansen. Tijdens die ontdekkingstocht zijn we ook in Tilburg terechtgekomen en de dynamiek die we daar aantroffen, heeft ons positief verrast." Uiteindelijk hebben meerdere factoren de doorslag gegeven en de festivaldirectie doen besluiten om Velder te verruilen voor het Leijpark.

BIJZONDERE SFEER

Festival Circolo begon in 2007 onder de naam Circo Circolo op landgoed Velder. Het festival groeide volgens directeur Eysink Smeets onder leiding van initiatiefnemer Wim Claessen van 9.000 bezoekers bij de eerste editie naar zo'n 20.000 in 2014 en 2016. Ook in 2007 startte in Tilburg de Fontys Academy for Circus and Performance Art (ACaPA). Studenten die afstuderen aan deze opleiding stromen door naar internationale gezelschappen of starten eigen gezelschappen en producties. Festival Circolo helpt daarbij en werkt daarin nauw samen met Tilburgse partners als DansBrabant, De NWE Vorst, Theaters Tilburg en Het Zuidelijk Toneel.

VERGEVORDERD STADIUM

De nauwe contacten en de enthousiaste samenwerking hebben volgens Eysink Smeets uiteindelijk geleid tot het plan om festival Circolo te verhuizen naar Tilburg. ,,De bijzondere sfeer van het evenement met zijn circustenten in het groen kan in het Leijpark goed behouden worden. De samenwerking met Theaters Tilburg, De NWE Vorst en Fontys Hogeschool voor de Kunsten leidt tot intensieve circusprogrammering in hun zalen tijdens de herfstvakantie in de oneven jaren. Zo kan festival Circolo groeien naar een jaarlijks evenement met een outdoor- en een indooreditie", aldus de festivaldirecteur.

In de gemeente Boxtel kon deze droom op landgoed Velder niet verwezenlijkt worden. Bovendien leek het de laatste jaren steeds lastiger - ondanks grote reclamecampagnes - om het publiek uit de stedendriehoek 's-Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven en zelfs verder weg naar Liempde te lokken. De kaartverkoop stokte.

EVENEMENTENBELEID

De gemeente Tilburg is juist van mening dat het evenement 'uitstekend bij de stad past' en dat het 'een waardevolle aanvulling' is op haar festivalaanbod. ,,Festival Circolo is met de gemeente in een vergevorderd stadium over de uitwerking van de verhuisplannen", zo liet Eysink Smeets deze week weten. De Tilburgse wethouder Erik de Ridder verklaarde in meerdere media blij te zijn met de komst van festival Circolo naar zijn stad. Tilburg is tijdens de viering van Koningsdag geïnspireerd geraakt en gaat meer geld vrijmaken voor evenementenbeleid.