Afbeelding
Foto: Daisy Renders

Modelbouw met karton inspireert De Hobbendonken

MARC CLEUTJENS

De groepen 7 en 8 van basisschool De Hobbendonken in Boxtel-Oost hebben de voorbije vier weken intensief gewerkt aan een uitdagend modelbouwproject. Op initiatief van Boxtelaar Michiel Zuidgeest gingen beide klassen een les per week aan het werk met allerlei geometrische vormen. Met karton werd uiteindelijk een compleet eiland nagebouwd, compleet met huisjes die aan één voorwaarde moesten voldoen: ze moesten gemaakt zijn van cirkels.

Leerkracht Reinout Brocken, die lesgeeft in groep 8, gaf deze week aan dat het project van Zuidgeest nauw aansluit bij de 21e eeuwse vaardigheden waarmee op De Hobbendonken wordt gewerkt. ,,Michiel heeft zich verdiept in onze lesmethoden en op basis daarvan een lessenserie ontworpen waarin leerlingen groepsgewijs aan opdrachten konden werken. Opvallend was dat ze vooral moesten werken met de cirkelvorm."

Nadat eerst allerlei ontwerpen waren getekend, was het de opdracht om per groepje een eiland op schaal te maken met daarop ook huisjes en wegen. ,,De huisjes werden met ronde vormen gemaakt en daarvoor konden leerlingen karton gebruiken. Ook ronde doppen van flessen Carvan Cevitam waren geschikt voor het ontwerp, net als rolletjes van plakband", aldus Brocken. Het leverde volgens de leerkracht verrassende creaties op. ,,Met sponsjes werden tussen de huisjes wegen getekend, zodat er echt sprake was van modelbouw."

GROTE WINSTPUNTEN

Tijdens de lessen werd het de leerlingen van De Hobbendonken duidelijk dat het werken met abstracte vormen niet altijd eenvoudig is. ,,Het leuke is dat het ondanks die abstractie, de leerlingen lukte om hele concrete bouwwerken te maken. Kinderen leerden dat bijvoorbeeld architecten altijd met deze materie bezig zijn en op deze manier gebouwen ontwerpen." Brocken is enthousiast over de experimenteerdrift die de leerlingen aan de dag konden leggen. ,,Je zag dat ze steeds meer leerden hoe ze met ronde vormen bijzondere bouwwerken konden maken. Het experimenteren met vorm en ruimte was een van de grote winstpunten van dit project."

FOTO ONDER: Leerlingen van De Hobbendonken werken met karton aan miniatuureilanden. (Foto: Daisy Renders).