Afbeelding
Foto: Daisy Renders

RONALD VAN DER HORST ORGANISEERT HELIKOPTERRONDVLUCHTEN

Klanten PLUS zien Boxtel van boven

LONNEKE HOONDERT

,,Papa november november, we are airborne", klonk het in de cockpit. Boxtelaren zal het zaterdag vast niet ontgaan zijn: urenlang cirkelde er een helikopter boven het dorp. Supermarkt Plus Van der Horst aan de Van Beekstraat organiseerde recent een actie waarbij klanten konden sparen voor een korte vlucht. Niet minder dan 230 mensen zagen Boxtel van boven. Het parkeerterrein van eetcafé De Oude Ketting werd daarvoor omgetoverd tot een onvervalst helipad.

Wethouder Herman van Wanrooij, supermarkteigenaar Ronald van der Horst en Riekske van Dinther van De Oude Ketting mochten zaterdag als eersten aan boord. Vliegen gebeurde in stijl: speciaal voor PLUS werd één van de luchtvaartuigen van helikopterbedrijf Helicentre uit Lelystad in het kenmerkende groen van de supermarkt gestoken. Uiteraard prijkte ook de naam Van der Horst op de staart van de heli. Klanten van de supermarkt konden zegeltjes sparen en na een bijbetaling een ticket kopen voor een vlucht. ,,Weer eens wat anders dan smurfen sparen", grapte Van der Horst.

Anders dan de verslaggever van Brabants Centrum, die ook plaats mocht nemen in de helikopter, was wethouder Van Wanrooij allerminst zenuwachtig. ,,Maar ik heb wél een extra levensverzekering afgesloten", zei hij met een knipoog. Van Wanrooij maakte niet eerder een vlucht met een heli. Wel zat hij ooit achter de knuppel van een watervliegtuig. ,,Zonder brevet. In de lucht is er echt geen politie die je aan de kant zet."

VLIEGTUIGSPOTTER

De rondvluchten trokken nogal wat bekijks. Honderden Boxtelaren namen een kijkje bij het geïmproviseerde vliegveldje aan de Bosscheweg. Telelenzen werden tevoorschijn gehaald om de helikopter vast te leggen en ook vanuit de cockpit werden honderden luchtfoto's geschoten. Jesse van den Broek (14) had een ticket weten te bemachtigen voor de tweede vlucht. Met een grote camera nam hij plaats in de heli. ,,Het is een aparte ervaring. Wanneer maak je nou zoiets mee?", glunderde hij. De Boxtelaar is een fervent vliegtuigspotter. Een helikopter van zo dichtbij zien en mee mogen vliegen, was voor hem een droom die uitkwam.

BEACHBREAK

,,Voor veel mensen is dit een once in a lifetime-experience", vertelde Van Dinther. ,,De meesten hebben nog nooit in een heli gezeten. Je merkt dat sommigen ook écht nerveus zijn. Ik hoop dat iedereen die hiervoor gespaard heeft en meevliegt een geweldige dag beleeft." Van der Horst was het daar roerend mee eens. De ondernemer was zichtbaar in zijn nopjes met de actie. ,,Het is een echte happening geworden. 's Ochtends hadden zich hier al heel wat nieuwsgierige mensen verzameld, dat zegt al genoeg."

Van Dinther ziet de helikopter - net als Van der Horst - het liefst ieder jaar terug. ,,Nu is al het zand van de BeachBreak dat is achtergebleven in één keer opgeruimd."

FOTO BOVEN: Klanten van supermarkt PLUS Van der Horst konden zaterdag een rondvlucht maken boven Boxtel in een helikopter. (Foto: Daisy Renders).

Boxtel

Eilandentocht KBO

KBO Boxtel vertrekt donderdag 3 augustus om 08.30 uur naar Zeeland voor een eilandentocht. Reiskosten zijn 60 euro voor leden en 67,50 euro voor niet-leden.

De kaartverkoop is op donderdag 20 juli in gemeenschapshuis De Rots (Oost), wijkhuis Simeonshof (Breukelen), gemeenschapshuis Orion (Lennisheuvel) en in het Buurt Informatie Centrum aan de Baanderherenweg 1a (Selissenwal). Op laatstgenoemde locatie kunnen mensen ook op 27 juli nog kaarten kopen. Verkooptijden zijn tussen 14.00 en 14.30 uur.

Recreatieplas De Langspier was vanuit de helikopter goed te zien.