Afbeelding
Foto: Huub Thorissen

Kunst op Stapel (4)

De Engel

In kasteelpark Stapelen zijn tot eind september uiteenlopende kunstobjecten in de openbare ruimte te zien tijdens de gratis toegankelijke biënnale Kunst op Stapel. In Brabants Centrum verschijnt een serie waarin wekelijks de diverse kunstwerken nader worden toegelicht door kunstenaar Huub Thorissen, bestuurslid van Kunst Stichting Boxtel (KSB). Deze keer bespreekt hij het kunstwerk De Engel van Huub en Adelheid Kortekaas.

De engel van het kunstenaarsduo Huub & Adelheid Kortekaas is een elegante vorm van vloeiende zachte lijnen die heel harmonieus geordend zijn. Een mooi duidelijk beeld van cortenstaal. Het duo zegt zelf dat tussen 2002 en 2008 de engel in hun werk meer en meer een stralende metafoor wordt voor een ontwakend nieuw levensgevoel waarin de mens – in het spanningsveld tussen hemel en aarde – zich als schepper van kunst, bewust wordt van zijn unieke engel-energie.

De apostel Paulus schrijft in zijn brief aan de Korintiërs in Griekenland: ,,Al ware het, dat ik de talen van de mensen en van de engelen sprak, en de liefde niet had, dan was ik een klinkend metaal, of een luide stem geworden."

De engel wordt al zevenduizend jaar geleden uitgebeeld door mensen in Mesopotamië tussen de rivieren de Tigris en de Eufraat in het huidige Syrië en Irak. De engel is het symbool van hoop en ook de verbinding tussen hemel en aarde, de verbinding tussen spiritualiteit en het aardse bestaan.

De engel wordt in Boxtel al sinds 2007 uitgebeeld als Serafino de beschermengel van de fietser. Deze is geplaatst bij de fietsbrug over de Dommel. Het was een ontwerp voor de vele fietspaden die door Boxtel en Liempde lopen om de verschillende wijken en buurdorpen met elkaar te verbinden zonder gebruik te maken van de auto. Het toenmalige netwerk noemden men 'Het Rode Pad'. (Foto: Huub Thorissen)